Nutrició i alimentació Les ciències de la nutrició estudien la nutrició en si, el procés biològic en què els organismes assimilen i utilitzen els aliments i els líquids per al funcionament, el creixement i el manteniment de les funcions normals. Encara que alimentació i nutrició s'utilitzen sovint com a sinònims, són termes diferents ja que: * La nutrició fa referència als nutrients que componen els aliments i comprèn un conjunt de fenòmens involuntaris que succeeixen després de la ingestió dels aliments, és a dir, l'absorció o pas a la sang des del tub digestiu dels seus components o nutrients, el seu metabolisme o transformacions químiques en les cèl·lules i excreció o eliminació de l'organisme. * L'alimentació comprèn un conjunt d'actes voluntaris i conscients que van dirigits a l'elecció, preparació i ingestió dels aliments, fenòmens molt relacionats amb el medi sociocultural i econòmic (medi ambient) i determinen almenys en gran part, els hàbits dietètics i estils de vida. Una nutrició adequada és la que cobreix: * Els requeriments d'energia a través de la ingestió en les proporcions adequades de nutrients energètics com els hidrats de carboni i greixos. Aquests requeriments energètics estan relacionats amb la activitat física i la despesa energètic de cada persona. * Els requeriments plàstics o estructurals proporcionats per les proteïnes. * Les necessitats de micronutrients no energètics com les vitamines i minerals. * La correcta hidratació basada en el consum d'aigua. * La ingesta suficient de fibra dietètica. Les pautes dietètiques correctes es representen en la piràmide dels aliments.