Vitamines i Minerals
Vitamines: Es necessiten en petites quantitats, encara que no per això són menys importants que altres nutrients. No aporten energia -no s'utilitzen com a combustible-, però sense elles l'organisme no és capaç d'aprofitar els elements constructius i energètics subministrats per l'alimentació. Algunes vitamines se sintetitzen en petites quantitats en el nostre cos: la vitamina D (es pot formar a la pell amb l'exposició al sol), i les vitamines K, B1, B12 i àcid fòlic, que es formen en petites quantitats en la flora intestinal.
Sals minerals: Són elements que el cos requereix en proporcions prou petites. La seua funció és reguladora, no aporten energia. Els macrominerals (calci, fòsfor, sodi, clor, magnesi, ferro i sofre) són minerals essencials i es necessiten en major proporció que altres sals. Els microminerals o elements traça són també essencials, però l'organisme els requereix en menor quantitat (zinc, coure, iode, crom, seleni, cobalt, molibdè, manganès i fluor), per la qual cosa no hi ha tanta possibilitat que se'n produeixin dèficits.
Algunes sals minerals:
* Calci: El calci forma part d'ossos, teixit conjuntiu i músculs. Juntament amb el potassi i el magnesi, és essencial per a una bona circulació de la sang i té un paper important en la transmissió d'impulsos nerviosos. Aliments rics en calci: lactis, fruits secs, peixos dels quals es menja l'espina (anxoves, sardines...), sèsam, begudes de soja enriquides, etc.
* Magnesi: És essencial per a l'assimilació del calci i de la vitamina C, intervé en la síntesi de proteïnes i té un suau efecte laxant. És important per a la transmissió dels impulsos nerviosos, equilibra el sistema nerviós central i augmenta la secreció de bilis. El cacau, la soja, els fruits secs, els llegums i les verdures verdes i el peix són fonts d'aquest mineral.
* Ferro: El ferro és necessari per a la producció d'hemoglobina (transportador d'oxigen en la sang), intervé en els processos d'obtenció d'energia. S'absorbeix millor el ferro dels aliments d'origen animal que el d'origen vegetal (la vitamina C i l'àcid cítric, en fruites i verdures, milloren la seua absorció). Abunda en les carns (sobretot la de cavall), fetge, peixos, rovell d'ou, cereals enriquits, fruits secs i llevats.
Aspectes relacionats amb les sals minerals:
* Malalties: Algunes malaties relacionades amb la falta de sals minerals són : l'anèmia (manca de ferro), el goll (manca de iode), el raquitisme en infants (manca de calci), l'osteoporosi (manca de calci), l'hipertensió arterial (excés de sodi o sal comuna),una major susceptibilitat a l'estrés (dèficit de magnesi), etc.