Introducció

L'adolescència és una etapa de la vida amb unes conotacions fisiològiques molt importants i amb uns canvis en la maduració emocional i social tan importants que gairebé sempre la fan "inoblidable". Spranger (1948) resumeix aquests canvis com el descobriment del jo, formació progressiva del "pla" per a la vida i incorporació a noves esferes de la vida. L'adolescent ha d'acceptar els seus canvis morfològics; ha de buscar un nou concepte de si mateix i desenvolupar el seu autoafirmación per la seva necessitat d'autonomia. Aquest període suposa, en definitiva, el pas de nen/a a home/dona, transformació que, a priori, és una de les més intenses de la vida. Tots aquests canvis poden influir favorable o desfavorablement en la conducta alimentària de l'adolescent.
Quin paper juga l'alimentació?
El paper de l'alimentació és sempre el mateix: dotar a l'organisme de l'energia suficient i aportar els nutrientes necessaris perquè funcioni correctament. Durant l'adolescència, atès que la major part dels canvis que es produïxen són fisiològics (maduració sexual, augment del pes, augment de la talla, etc.), els requeriments nutricionals són molt elevats pel que és necessari un adequat control de l'alimentació i imprescindible assegurar l'aporti suficient, per a no caure en dèficit ni manques que puguin ser origen d'alteracions i trastorns de la salut. Per a plantar cara a les exigències d'alimentació en l'adolescència és necessari conèixer els canvis fisiològics i psicològics que es produïxen en aquesta etapa i com modifiquen les necessitats energètiques i nutricionals. És important, també, saber com afecten aquests canvis al comportament alimentari dels adolescents.
Finalment, i potser el més important, és assegurar-nos que els adolescents coneixen com i per què han d'alimentar-se bé i els riscos que corren quan modifiquen, amb criteri merament personal, les pautes i hàbits alimentaris. Probablement serà l'adolescència l'última oportunitat d'aplicar normes dietètiques, i consells de promoció de la salut abans de la instauració d'hàbits de l'edat adulta, que (en molts casos) ja seran definitius.