Pirates i Corsaris

El cors creix a l'escalf de la lluita entre els diversos estats mediterranis, i notablement entre l'Imperi otomà i els regnes hispànics. La pirateria és un afer de delinqüència privada; el cors, en canvi, disposa de suport estatal. Ambdós capturen naus mar endins i fan incursions ràpides a la costa. El botí són béns i captius. Durant els s XVI i XVII són freqüents els atacs corsaris provinents del Magrib o de l'Imperi otomà. Les viles són saquejades i el comerç és interromput. Els catalans organitzen el seu propi cors.
Les viles basteixen torres de guaita i muralles defensives; i les masies, torres de moros annexes. La producció de galeres es multiplica. La Generalitat en disposa de pròpies, com la Sant Jordi, per vigilar la costa . Corsaris? Doncs sí, a casa nostra hi tenim de tot, també corsaris. Aquí parlarem dels que van fer incursions a les nostres costes (aquests ja els coneixíem o ens els imaginàvem) però sobretot dels catalans que es van fer a la mar amb patent de cors o, simplement, buscant el benefici ràpid de la pirateria. Farem un resum ràpid dels corsaris de casa nostra. Per més informació disposeu d'una mini-bibliografia al final d'aquesta pàgina.

 

Com funcionen les pàgines de corsaris

Cada apartat o capítol, com li vulgueu dir, està indicat als botons sota la imatge superior, així tenim des dels inicis a l'Alta Edat Mitjana fins als segles XVII-XVIII, això pel que fa al temps. L'espai va des del nostre petit Mediterrani, on sembla que mai no passa res, fins al xafogós Carib. Trobarem pirates i corsaris, de baixa estofa però també nobles i fins i tot algun que altre rei. A occident ens creuarem amb bucaners i filibusters, renegats i heretges, criminals i contrabandistes...
Al costat de cada nom de pirata hi trobareu un logo amb una nau. A primer cop d’ull totes les naus són blanques però no, n’hi ha de color crema (no hi ha més informació disponible de la que veieu) i n’hi ha de blanques (cliqueu al damunt i en sabreu més coses).
Al final de cada pàgina dues il·lustracions més o menys relacionades amb l’època. Al final d’aquesta, unes il·lustracions fetes per Esteve Querol, “lord Harald”, el meu fill.
  Cliqueu al damunt. Tenim més informació sobre aquest personatge.
  Tota la informació disponible la teniu a la vista

Una mica de bibliografia i linkografia

Us passo un llistat, breu, de llibres i pàgines web que han aportat informació per poder fer amb més o menys dignitat aquestes pàgines dedicades als pirates de casa nostra.
ÀNGEL JOANQUINET, Pirates i corsaris catalans, Noray, 1997  
ANNA UNALI, Mariners, pirates i corsaris catalans a l'època medieval, la Magrana, 1986  
EUGENI CASANOVA, Almogàvers, monjos i pirates, Proa, 2001  
CORSARI DEL MEDITERRANEO. Web en italià que inclou fitxes dels pirates i corsaris documentats a l'edat mitjana i moderna [anar]
ROB OSSIAN'S PIRATE'S CAVE. Web en anglès. Cobreix bastant exhaustivament l'època gloriosa de la pirateria al Carib [anar]

 

A l'abordatge...

Dibuixos de'Esteve Querol, lord Harald