Energia. Els aliments energètics tenen una quantitat elevada de calories, però això no vol dir que siguin els responsables dels quilos de més. Si bé se n'ha de restringir el seu consum en règims d'aprimament, mai no han de ser terminantment eliminats de la dieta. L'organisme els necessita; la seva maquinària no funciona sense ells i el cansament físic i psíquic es fa notar quan no en detecta la seva presència. El cos humà supera desequilibris i compensa deficiències quan alguna cosa falla. Per això, necessita una cosa simple i comuna a qualsevol mecanisme: energia. I l'obté de l'alimentació. Tradicionalment, els aliments es divideixen en formadors, reguladors i energètics. Els primers els componen les proteïnes i com el seu nom indica ajuden a construir les cèl·lules, els òrgans i els teixits de l'organisme. Les proteïnes són presents en els vegetals, però les de millor qualitat són les animals. Els aliments reguladors són sobretot fruites i verdures, i normalitzen i equilibren cada procés de l'organisme. Finalment, hi ha els energètics, aquells que aporten calories per desenvolupar qualsevol activitat física o psíquica. En la mesura que ambdues augmentin, també ho ha de fer la seva ingesta. Bàsicament, hi ha dos grups d'aliments energètics: - els hidrats de carboni - els greixos.