Primeres calculadores

Els primers indicis de cālcul van ser introduīts el 3000 aC pels babilonis, que van habitar en l'Antiga Mesopotāmia. Aquests empraven unes petites boles fetes de llavors o petites pedres que utilitzaven per fer els seus comptes agrupant-les en carrils de canya.

Posteriorment, a l'any 1800 aC, un matemātic babilōnic va inventar els algorismes que van permetre resoldre problemes de cālcul numčric. L'algoritme és un conjunt ordenat de les operacions prōpies d'un cālcul. Ābac

Més tard, els xinesos van desenvolupar l'ābac, amb el qual realitzaven cālculs rāpids i complexos. Aquest instrument tenia un marc de fusta i cables horitzontals amb boles foradades que corrien d'esquerra a dreta.

Al segle XVII John Napier, matemātic escocčs famķs per la invenciķ dels logaritmes (unes funcions matemātiques que permeten convertir les multiplicacions en sumes i les divisions en restes) va inventar un dispositiu d'un palet amb nombres impresos que, grācies a un mecanisme enginyķs i complicat, li permetia realitzar operacions de multiplicaciķ i divisiķ. També referit com els ossos de Napier. Basat en els logaritmes neperians, William Oughtred va inventar al 1610 un regle que mitjanįant sumes i restes permetia cālculs aritmčtics.

Al 1617, Wilhelm Schickard, (matemātic alemany) va dissenyar una primera calculadora capaį de sumar, restar, multiplicar i dividir. Quan acabava el seu invent, un incendi el va destruir, perō van quedar uns esquemes que varen permetre reconstruir l'artefacte al 1970. Una pascalina signada per Pascal l'any 1652.

Al 1642, el físic i matemātic francčs Blaise Pascal va inventar el primer calculador mecānic, la pascalina. Als 18 anys d'edat, desitjant reduir la feina de cālcul del seu pare que era funcionari d'impostos, va fabricar un dispositiu de 8 rodes dentades en el qual cada una feia avanįar un pas la següent quan completava una volta. Estaven marcades amb nombres del 0 al 9 i n'hi havia dos per als decimals, per tant podia manejar nombres entre 000000,01 i 999999,99. Les rodes giraven mitjanįant una manovella, amb la qual cosa per sumar o restar calia fer-li el nombre de voltes corresponent en un sentit o en un altre.