CONSULTES DE TOTALS. PRÀCTIQUES


En una base de dades podeu generar agrupacions d'aquestes per tal d'extreure dades numèriques associades a aquestes agrupacions. Per fer-ho s'utilitzen les consultes de totals i les consultes de referències creuades que incorporen funcions específiques aplicables a les agrupacions de dades.
En tots els tipus de consulta mostrats fins ara s'han obtingut fulls de resposta dinàmics que afecten tots els registres que compleixen uns criteris (condicions) determinats. En alguns casos voldreu trobar resposta a qüestions com aquestes: En aquests casos heu de crear consultes de grups de registres: Observeu que ambdues qüestions suposen les tasques següents: En una consulta de totals apareix una fila anomenada Total: on podeu definir l'operació a realitzar amb la columna escollida. L'opció que apareix per defecte és: Agrupar por. Altres opcions són:
Suma, Promedio, Mín, Máx, Cuenta, Desvest, Var, Primero, Último, Expresión, Dónde.

Pràctica 1: crear una consulta per comptar el número de registres que verifiquen una condició determinada.

En la consulta d'aquesta pràctica heu de mostrar els valors de cada província i el número de poblacions de cada una d'elles. Per això,

  • Creeu una consulta de selecció nova i afegiu les taules Províncies, Característiques comarques i Municipis de Catalunya i comarca a la qual pertanyen al disseny de la consulta.
  • Afegiu a la consulta els camps que voleu usar a la consulta: NOM_PROVÍNCIA, POBLACIÓ. Ara heu de fer que la consulta que esteu creant sigui una consulta de totals: premeu la icona per tal que ho sigui, la qual cosa implica que apareixerà a la graella de definició de la consulta una fila nova: Total.
  • Modifiqueu la graella de la consulta fins que aparegui com aquesta:

  • Observeu l'expressió Agrupar por. Indica que, en el conjunt de registres que es vol mostrar, aquests s'agruparan en tants blocs com províncies hi hagi. En aquest cas, per a cada grup, és a dir, per a cada província, es realitzaran els càlculs escollits.
  • Executeu la consulta i comproveu els resultats. Deseu-la amb el nom: Consultes-Agrupacions-Pràctica1.
Realizar cálculos en una consulta

Pràctica 2: crear una consulta on es sumen els valors d'algun camp.

La consulta a crear consisteix en mostrar l'extensió d'una província. El nom d'aquesta s'entrarà per teclat.
Observeu que el camp EXTENSIÓ és numèric.
  • Així doncs, creeu una consulta nova basada en les taules Províncies i Característiques comarques.
  • Els camps que intervenen en la consulta són: NOM_PROVÍNCIA i EXTENSIÓ. Com s'ha esmentat a la pràctica anterior, cal que la consulta sigui de totals. Premeu, doncs, la icona corresponent ( ).
  • La graella dels camps de la consulta ha de ser semblant a aquesta:

    .
  • Verifiqueu que els resultats corresponen als esperats i deseu la consulta amb el nom: Consultes-Agrupacions-Pràctica2.
    Nota: si voleu que la consulta mostri les extensions de totes les províncies, heu d'esborrar el criteri Como [Quina província?].
Acerca de las funciones agregadas y otras opciones de la fila Total de la cuadrícula de diseño de la consulta

Pràctica 3: crear una consulta que mostri els valors d'un camp del primer i de l'últim registre d'una consulta.

Per exemple, podeu crear una consulta que mostri els noms de la primera i de l'última comarca.
Així doncs,
  • Afegiu la taula Característiques comarques a la consulta.
  • Incorporeu el camp NOM_COMARCA dues vegades a la graella de la consulta. Observeu que un camp es pot incorporar a la graella de la consulta en més d'una columna.
  • La graella de la consulta serà:


  • Executeu la consulta i deseu-la: Consultes-Agrupacions-Pràctica3.
Acerca de las funciones agregadas y otras opciones de la fila Total de la cuadrícula de diseño de la consulta
En aquest tema d'ajuda hi ha, al primer paràgraf, un botó que, si el cliqueu, us mostrarà ajuda sobre les funcions Primero i Último.

Pràctica 4: crear una consulta de totals combinada.

La consulta que es treballa en aquesta pràctica ha de mostrar, per a cada província, el nombre de comarques, l'extensió de la província i el promig de l'extensió de les comarques. Creeu una consulta nova,
  • Afegiu les taules Províncies i Característiques comarques
  • Els camps que intervenen són: NOM_PROVÍNCIA,CODI_COMARCA i EXTENSIÓ (dues vegades). Han d'estar distribuïts a la graella de la consulta de la forma següent:


  • Executeu la consulta i observeu els resultats
  • Finalment, deseu aquesta consulta i anomeneu-la: Consultes-Agrupacions-Pràctica4

Pràctica 5: crear una consulta de totals amb un camp Expressió.

La consulta que es treballa en aquesta pràctica ha de mostrar, per a cada província, la densitat d'habitants: Creeu una consulta nova,
  • Afegiu la taula Característiques comarques i el camp CODI_PROVÍNCIA. Cliqueu la icona perquè sigui de totals.
  • Afegiu un camp del tipus Expressió, de forma que la consulta quedi com la següent:


  • En aquesta graella, l'expressió Suma([HABITANTS]) realitzarà els càlculs sobre l'agrupació especificada, és a dir, per províncies. Igualment passa amb la resta de l'expressió.
  • Deseu aquesta consulta amb el nom: Consultes-Agrupacions-Pràctica5.
    Nota: en aquesta pràctica han aparegut claudàtors i parèntesi. Observeu que els claudàtors s'utilitzen per referir-nos a un camp i els parèntesi quan s'utilitzen funcions o expressions on intervenen els camps.
Calcular una suma, promedio, cuenta u otro total sobre todos los registros de una consulta

Pràctica 6: crear una consulta de referències creuades.

Aquestes consultes són molt potents. El resultat de totes elles és una taula de doble entrada semblant a un full de càlcul. Dir que és de doble entrada equival a dir que els resultats de la consulta mostraran unes capçaleres per a les columnes, com és habitual, però afegint uns valors per a les files. Les dades faran referència a ambdues capçaleres:'horitzontal (files) i la vertical (columnes).
Creeu una consulta per mostrar per a cada província, el nombre de poblacions i el règim de pluges que tenen, indicant si pertanyen a una comarca litoral o no.
Així,
  • La consulta estarà basada en les taules Característiques comarques i Municipis de Catalunya i comarca a la qual pertanyen
  • Incorporeu els camps CODI_PROVÍNCIA, LITORAL?, PLUGES i POBLACIÓ a la graella de la consulta.
  • La consulta resultant ha de ser com la següent:


  • Executeu la consulta i observeu els resultats mostrats. Com podeu comprovar, s'han fet agrupacions per cada comarca i el seu litoral (en files) i agrupacions pel règim de pluges (en columnes). Finalment, a les cel·les intersecció d'ambdues es mostra un valor (nombre de poblacions que pertanyen a les dues agrupacions)
  • Deseu aquesta consulta i anomeneu-la: Consultes-Agrupacions-Pràctica6.
¿Qué es una consulta de tabla de referencias cruzadas y cuándo se usa?
Ejemplo de una consulta de tabla de referencias cruzadas

Pràctica 7: crear una consulta de referències creuades amb paràmetres i capçaleres fixes.

En la consulta anterior podeu observar que les columnes no estan ordenades de forma "natural". Caldrà afegir alguna cosa perquè aquest ordre canvïi. Així mateix, es pot afegir un paràmetre per tal que l'usuari pugui entrar el codi de província.
Així doncs, modifiqueu la consulta anterior afegint a la columna CODI_PROVÍNCIA i a la fila Criterios: el criteri: [Quin codi de província?] Si executeu la consulta us apareix un missatge d'error.
Què ha passat? Doncs que perquè una consulta de referències creuades amb paràmetres pugui executar-se, cal que aneu al menú Consultas i activeu l'opció Parámetros. Entreu, a la primera fila de la finestra que us apareix, el paràmetre que heu introduït en aquesta pràctica: [Quin codi de província?]. Ara poseu la consulta en mode Diseño i modifiqueu les propietats de la consulta situant el ratolí sobre qualsevol punt (que no siguin les taules que intervenen) de la part superior de la finestra de la consulta i clicant el botó dret. La finestra de les propietats de la consulta ha d'estar finalment així:


Executeu la consulta i deseu-la amb el nom: Consultes-Agrupacions-Pràctica7.
Especificar el tipo de datos de un parámetro en una consulta de parámetros

SOLCAGRU.MDB

Exercicis
Exercici 8: creeu una consulta que mostri totes les poblacions que tinguin dos o més museus. Els registres han d'aparèixer en ordre descendent pel número de museus esmentat.

Nota: la consulta incorporarà els camps de la taula Museus, "agrupant" pel camp POBLACIÓ i fent "cuenta" del camp NOM_MUSEU
Deseu la consulta amb el nom: Consultes-Agrupacions-Exercici8.

Exercici 9: creeu una consulta que mostri el nombre d'habitants de cada província.

Nota: la consulta ha d'agrupar pel camp NOM_PROVÍNCIA i ha de sumar pel camp HABITANTS
Nom amb el qual heu de desar la consulta: Consultes-Agrupacions-Exercici9.

Exercici 10: la consulta a crear ha de servir per trobar el nombre d'habitants de la comarca més poblada i el nombre d'habitants de la comarca menys poblada d'una província entrada per teclat. Els noms de les comarques no es mostren.

Nota: utilitzeu les funcions Máx i Mín aplicades al camp HABITANTS. Agrupeu pel camp NOM_PROVÍNCIA, que ha de tenir un criteri amb un paràmetre per escollir la província.
Nom que heu de donar a la consulta en desar-la: Consultes-Agrupacions-Exercici10.

Exercici 11: la consulta que heu de crear mostrarà, per províncies, la distribució de comarques amb o sense litoral. La província s'entrarà per teclat.

Nota: heu d'agrupar per NOM_PROVÍNCIA, per LITORAL? i comptar per qualsevol altre camp (aquest serveix per comptar)
Deseu aquesta consulta amb el nom: Consultes-Agrupacions-Exercici11.

Exercici 12: creeu una consulta on, per a una província entrada per teclat, es mostri el nombre de museus de la capital de cada comarca.

Nota: establiu un criteri per NOM_PROVÍNCIA, agrupeu pel camp NOM_COMARCA i pel camp CAPITAL i compteu pel camp NOM_MUSEU. El camp CAPITAL ha d'estar "lligat" amb el camp POBLACIÓ de la taula Museus. Aquest "lligam" l'heu de fer manualment.
Deseu aquesta consulta amb el nom: Consultes-Agrupacions-Exercici12.

Exercici 13: creeu una consulta que mostri el nombre de museus de cada comarca d'una província entrada per teclat.

Nota: establiu un criteri per NOM_PROVÍNCIA, agrupeu pel camp NOM_COMARCA i compteu pel camp NOM_MUSEU
Deseu aquesta consulta amb el nom: Consultes-Agrupacions-Exercici13.

Exercici 14: consulta on, per a cada comarca, es mostra el nombre de poblacions associat a cada una de les tipologies del clima estival (ordenant de molt calorós a fred).

Nota: la consulta ha de ser de referències creuades (NOM_COMARCA com encapçalament de fila, ESTIU com encapçalament de columna i POBLACIÓ com a camp que utilitzareu per comptar. Per tant, aquest camp tindrà Valor a la fila Tab ref cruz. , Cuenta a la fila Total: i les propietats són les mostrades en el gràfic següent:


Deseu aquesta consulta amb el nom: Consultes-Agrupacions-Exercici14.

Seguiment de la vostra tasca
Recordeu que heu d'enviar:
  1. la base de dades Trebd50.mdb, compactada i comprimida, amb totes les consultes dels exercicis
  2. 5 o 6 exemples de consultes de totals i de referències creuades que se us poden presentar en alguna de les bases de dades típiques: d'administració d'una empresa, d'una escola, d'una biblioteca, de dades geogràfiques, de dades d'animals, plantes, monuments, pintures, viatges, invents, aventures, pel·lícules, fets històrics, frases en diferents idiomes, etc.
  3. els fitxers de treball addicionals acordats amb el vostre tutor

Nota: indiqueu el tema:
Consultes-Agrupació.