Abans de començar aquestes pràctiques comproveu l'existència dels fitxers corresponents al bloc de consultes.
Aquests fitxers:
C:\D50\dades.mdb, i C:\D50\treball\trebd50.mdb
permetran la realització de les pràctiques i exercicis d'aquest bloc de CONSULTES.
La base de dades dades.mdb és equivalent a la base de dades dades1.mdb però amb més dades i amb els canvis que s'expliciten al tema voluntari del bloc TAULES.
La base de dades Trebd50.mdb té les dades vinculades a Dades.mdb, que és al directori C:\D50 i que és la que conté, físicament, les dades.
Observeu el missatge que apareix quan voleu obrir qualsevol taula de Trebd50.mdb en mode Diseño. Podeu modificar el disseny de les taules?
Les taules vinculades són fora de la base de dades. Per tant, l'estructura global (disseny) d'una taula vinculada no es pot modificar. Per modificar les taules, en aquest cas, caldria obrir la taula C:/D50/Dades.mdb, que és la que conté les taules.
Les Consultes es creen a partir de Taules o d'altres Consultes que estan relacionades entre si. Normalment, si la base de dades té establertes les relacions, cosa recomanable, els lligams entre els camps són automàtics. Tot i això, també es poden establir aquests lligams manualment. La finestra de disseny d'una consulta és semblant a la següent (aquesta no conté cap taula o consulta), en la qual heu de diferenciar: la part superior, on s'afegeixen les taules o consultes que defineixen la nova consulta, i la part inferior, amb files diferents: Campo, Tabla, Orden, Mostrar, Criterios, o:
Campo: on s'afegeixen els camps que es volen incloure a la consulta.
Tabla: nom de la taula a la qual pertany el camp indicat al paràgraf anterior. Això és degut al fet que un camp pot estar a taules diferents (claus externes).
Orden: l'ordre en què es volen presentar les dades.
Mostrar: per indicar si el valor d'un camp s'ha de mostrar o no. De vegades s'inclou un camp a la consulta només per establir un criteri de selecció o un ordre per aquest camp.
Criterios: aquesta fila i les següents (la retolada amb "o" i les següents) serveixen per definir les condicions o criteris que filtraran les dades. Cada columna pot contenir un criteri. Els criteris de diferents columnes estan lligats per la partícula Y.
o: els criteris definits a files diferents es formen amb la partícula O.
Les consultes es poden utilitzar per:
Mostrar dades: consultes de selecció
Modificar dades: consultes d'actualització, consultes de creació de taula, de dades afegides i consultes d'eliminació
Mostrar dades agrupades: consultes de totals
En aquest tema es tracten les consultes de selecció, la forma d'establir els criteris de selecció (fixos o amb paràmetres) i els procediments bàsics de treball amb consultes.
Pràctica 1: crear una consulta de selecció amb criteri de selecció simple.
Les consultes de selecció s'utilitzen generalment per mostrar dades. Aquestes també es poden modificar (no sempre) però de forma puntual (un valor d'un camp, afegir un registre, etc.). La consulta d'aquesta pràctica ha de mostrar els municipis de la comarca del Bages i la creareu de dues maneres.
Primera forma:
Obriu la base de dades Trebd50.mdb. Obriu les taules vinculades i observeu la presentació de les dades. Observeu també, en mode Diseño, el disseny d'aquestes taules.
Tanqueu totes les taules.
Cliqueu la pestanya Consultes i el botó Nuevo. Escolliu l'opció Vista Diseño i us apareixerà la finestra de disseny de la consulta que voleu crear i un quadre on podeu escollir, entre les taules i/o les consultes definides a la base de dades, aquelles que voleu afegir a aquesta consulta nova. Afegiu la taula Municipis de Catalunya i comarca a la qual pertanyen al disseny de la consulta.
Establiu els camps que voleu mostrar, o usar, a la consulta. En aquest cas, POBLACIÓ i CODI_COMARCA. La forma de fer-ho consisteix en situar el ratolí a sobre del camp POBLACIÓ, clicar el botó esquerre i, sense deixar-lo anar, arrossegar el ratolí fins a la primera columna de la graella de la consulta. Pel que fa al segon camp, heu de realitzar el mateix procés però amb el camp CODI_COMARCA. La finestra de disseny de la consulta apareixerà així:
Si executeu aquesta consulta, clicant el botó o activant la primera opció del menú Consulta, observareu els resultats de la consulta. Són totes les poblacions de la comarca del Bages? No. Cal indicar el CODI_COMARCA de la comarca del Bages: 7. Mostreu novament la consulta en mode Diseño, per la qual cosa, cal que premeu la icona .
Afegiu el criteri esmentat: escriviu 7 (que correspon al valor de CODI_COMARCA per a la comarca del Bages) a la fila Criterios de la columna CODI_COMARCA.
Executeu altra vegada la consulta i, ara, si que apareixen només els municipis de la comarca del Bages.
Crear una consulta
Agregar campos a la cuadrícula de diseño de una consulta o filtro avanzado
Seleccionar los campos a agregar a la cuadrícula de diseño de una consulta o filtro avanzado
Donat que no és fàcil recordar el CODI_COMARCA corresponent a cada una de les comarques, refeu una mica la consulta per tal que el valor escrit com a criteri sigui més fàcil d'escriure: el nom de la comarca.
Com ho heu de fer?
Segona forma:
Obriu, si s'escau, la consulta anterior en mode disseny. Afegiu una nova taula, activant l'opció Mostrar Taula del menú Consulta: Característiques comarques. Com les relacions de les taules ja estan preestablertes, els lligams entre les taules apareixen automàticament.
Seleccioneu la columna CODI_COMARCA i esborreu-la.
Afegiu el camp NOM_COMARCA de la taula Característiques comarques a la consulta
Ara, heu d'escriure, com a criteri d'aquesta columna, Bages.
Executeu la consulta i comproveu els resultats.
Torneu a posar-la en mode disseny i amagueu el camp NOM_COMARCA, perquè no aparegui a la consulta. Executeu-la novament i observeu els resultats mostrats.
Finalment, deseu aquesta consulta, utilitzant l'opció Guardar del menú Archivo, amb el nom: Consultes-Bàsiques-Pràctica1.
Pràctica 2: crear una consulta de selecció amb criteris de selecció compostos i establint un ordre determinat.
La consulta anterior tenia un sol criteri de selecció (corresponent a la comarca de la qual s'havien de presentar les dades). En molts casos interessa que el criteri de selecció afecti a més d'un camp. En aquest cas es tracta d'establir un criteri compost. La consulta a crear consisteix en mostrar els municipis, ordenats alfabèticament i en ordre ascendent, que pertanyen a les comarques costaneres de Girona o Tarragona.
Creeu una nova consulta i afegiu les taules Províncies, Característiques comarques i Municipis de Catalunya i comarca a la qual pertanyen. Incorporeu els camps NOM_PROVÍNCIA, NOM_COMARCA, LITORAL? i POBLACIÓ a la consulta.
Per tal de mostrar els municipis amb l'ordre especificat, establiu per al camp POBLACIÓ el valor de la fila Orden a Ascendente.
La condició demanada pot ser semblant a la indicada a continuació:
Observeu que aquest criteri s'escriu en dues línies. Les condicions de cada línia vénen "lligades" per l'operador lògic O:
Nom de la província és Girona i el camp LITORAL? té el valor Sí (1a línia del criteri) O (lligam entre les dues condicions escrites a files diferents)
Nom de la província és Tarragona i el camp LITORAL? té el valor Sí (2a línia del criteri)
Deseu aquesta consulta, amb el nom: Consultes-Bàsiques-Pràctica2.
Recordeu que els criteris que són en una mateixa fila es lliguen per "Y", mentre que les condicions de files diferents són en files diferents.
La condició anterior també s'hagués pogut escriure amb un criteri del tipus:
Nom de la província és Girona o Tarragona i el camp LITORAL? té el valor Sí (una sola línia de criteri), com mostra la imatge següent:
Operadores lógicos
Una condició composta es forma a partir d'altres condicions simples i mitjançant els operadors lògics Y, O, NO, etc.
Pràctica 3: crear una consulta de selecció amb paràmetres i utilitzant comodins.
Creeu una consulta per visualitzar les poblacions d'una província, entrada per teclat, que comencin per una lletra, també entrada per teclat:
La consulta ha d'incloure les taules Províncies, Característiques comarques i Municipis de Catalunya i comarca a la qual pertanyen.
Els camps que heu d'afegir a la consulta són: NOM_PROVÍNCIA i POBLACIÓ.
Per al camp NOM_PROVÍNCIA establiu el criteri: [Quina província?]. Observeu els claudàtors que encerclen la frase. Aquesta sintaxi provoca que, en executar la consulta, aparegui una finestra on heu d'escriure el valor del criteri de forma interactiva. Comproveu què passa si executeu la consulta.
Feu un petit canvi al criteri anterior, mostrant novament la consulta en mode Diseño: Como [Quina província?]. Aquest criteri aporta una novetat respecte a l'anterior: podeu afegir els comodins ? i *, la qual cosa comportarà que pugueu filtrar, per exemple, per les províncies que tinguin la lletra "a" a la segona posició: ?a*
Executeu la consulta.
Torneu a modificar la consulta. Afegiu el criteri per al camp POBLACIÓ: Como [Quina lletra de començament] de forma que la graella de definició de la consulta sigui com aquesta:
Executeu la consulta dues vegades. La primera vegada escriviu al segon quadre de diàleg la lletra "M". La segona vegada escriviu "M*". Quina és la diferència que observeu en les dades mostrades?
Cal que tingueu present que el fet que un criteri comenci per "Como" implica que podeu utilitzar els comodins "?" i "*"
El nom amb el qual heu de desar la consulta és: Consultes-Bàsiques-Pràctica3.
Acerca de utilizar caracteres comodín al realizar búsquedas por valores parciales o de coincidencia
Especificar criterios o un orden cuando se usa el asterisco en la cuadrícula de diseño
Ejemplos de reglas de validación para campos
Usar criterios en consultas o filtros para recuperar determinados registros
Pràctica 4: crear una consulta de selecció amb paràmetres i comodins.
Imagineu que esteu a la Costa Brava i plou. Decidiu fer una visita a algun museu d'art o d'història i creeu una consulta per mostrar els museus d'art o d'història de les províncies de Barcelona o de Girona:
Creeu una consulta que inclogui totes les taules de la base de dades llevat de Préstecs
Afegiu a la consulta els camps: NOM_PROVÍNCIA, POBLACIÓ i NOM_MUSEU
Establiu els criteris que responen a la condició requerida:
Observeu que a la imatge anterior, i a la columna NOM_MUSEU, els criteris semblen diferents. No és així, llevat del tipus de museu. La imatge anterior ha estat capturada abans de prémer la tecla RETORN, per la qual cosa el criteri escrit a la segona fila de criteris de la columna esmentada encara no ha variat. Premeu la tecla anterior i observeu com canvia el criteri i es converteix automàticament en un de semblant a la fila superior del criteri.
Deseu aquesta consulta i anomeneu-la: Consultes-Bàsiques-Pràctica4.
Acerca de utilizar caracteres comodín al realizar búsquedas por valores parciales o de coincidencia
Ejemplos de expresiones de criterios para consultas o filtros
Ejemplos de expresiones que usan parte del valor de un campo como criterio
Pràctica 5: crear una consulta amb criteri múltiple.
Aquesta consulta ha de mostrar les poblacions, ordenades alfabèticament i entre dues lletres entrades per teclat, de dues províncies (també entrades per teclat) que tinguin litoral.
Afegiu a la consulta totes les taules llevat Museus i Préstecs.
Els camps que intervenen són: NOM_PROVÍNCIA, POBLACIÓ, LITORAL?
Els criteris que heu de definir són els representats a la figura següent:
Nota: la combinació de tecles SHIFT+F2 mostra una finestra on es pot editar més fàcilment. Situeu, per exemple, el ratolí a sobre del criteri d'aquesta consulta, premeu la combinació de tecles esmentada i comproveu l'aparició de la finestra d'edició esmentada.
En executar la consulta comproveu que si s'entra el valor d'un paràmetre, i aquest es troba repetit, agafa el valor entrat anteriorment.
Anomeneu a la consulta creada així: Consultes-Bàsiques-Pràctica5.
Operadores de comparación
Exercici 6: creeu una consulta per mostrar els museus, ordenats alfabèticament, i la població en què es troben, que hi ha a la comarca del Maresme.
Nota: cal que establiu un criteri per al camp NOM_COMARCA a la qual pertany la població.
Ordenar registros usando la cuadrícula de diseño de una consulta o un filtro avanzado Nom de la consulta: Consultes-Bàsiques-Exercici6.
Exercici 7: modifiqueu la consulta anterior però de forma que el nom de la comarca el pugueu entrar per teclat.
Nota: el criteri ha de tenir un paràmetre. Una cosa semblant a: Como [Quina comarca?].
¿Qué es una consulta de parámetros y cuándo se usa? Nom de la consulta: Consultes-Bàsiques-Exercici7.
Exercici 8: mostreu tots els municipis del Vallès ordenats per comarca i alfabèticament.
Nota: el criteri que heu d'utilitzar per al camp NOM_COMARCA ha d'usar l'operador lògic O ("Vallès oriental" o "Vallès occidental") o comodins (Como "Vallès*").
Nom de la consulta: Consultes-Bàsiques-Exercici8.
Exercici 9: creeu una consulta per mostrar totes les poblacions que comencin per una lletra determinada i que pertanyin a una comarca, entrada per teclat.
Nota: heu d'utilitzar, com a criteri per al camp POBLACIÓ, una expressió semblant a:
Como [Quina lletra inicial?] & "*" . Aquesta expressió afegeix, a la lletra que entreu per teclat, el signe *, per la qual cosa es filtraran les dades de POBLACIÓ que comencin per la lletra entrada. Per al camp NOM_COMARCA heu d'usar un criteri semblant a :
Como [Quina comarca?]
Nom de la consulta: Consultes-Bàsiques-Exercici9.
Exercici 10: creeu una consulta que mostri les poblacions d'una província entrada per teclat, que són o no costaneres i entrant per teclat aquest criteri.
Nota: el camp LITORAL? tindrà, per exemple, el criteri:
Como [costanera?].
Observeu la diferència entre criteri i paràmetre:
Criteri: és la condició que apliqueu a la consulta. Com a conseqüència d'aquest criteri o condició la consulta mostrarà només les dades que verifiquin el criteri. En aquest cas el criteri és: Como [costanera?].
Paràmetre: és l'element que permet que l'usuari intervingui de forma interactiva en el criteri (condició) esmentat en el paràgraf anterior. El criteri anterior conté un paràmetre: [costanera?]. En executar la consulta l'usuari podrà decidir si vol visualitzar les comarques costaneres introduint un 0. Si vol visualitzar les comarques costaneres introduirà un -1.
En aquesta consulta, a l'hora d'establir el criteri per a les comarques costaneres heu d'escriure -1, que és el valor numèric representatiu del Sí. Per a cercar les comarques no costaneres heu d'escriure el valor numèric 0, que és el valor corresponent al valor lògic No.
Si voleu que la consulta també accepti els valors Sí/No, heu d'activar, amb la consulta en mode Diseño, l'opció Parámetros del menú Consulta. Heu d'escriure, a la columna retolada Parámetro de la finestra que apareix, el nom del paràmetre que utilitzeu per al camp LITORAL? i a la columna de la dreta, retolada Tipo de campo, Sí/No. En el cas que ens ocupa, heu d'escriure: costanera? Nom de la consulta: Consultes-Bàsiques-Exercici10.
Seguiment de la vostra tasca Recordeu que heu d'enviar:
la base de dades Trebd50.mdb amb totes les consultes dels exercicis
els exercicis addicionals acordats amb el vostre tutor
Indiqueu el tema del qual lliureu els treballs al tutor:
Consultes-Bàsiques