CONSULTES DE MODIFICACIÓ. PRÀCTIQUES


Les consultes de selecció mostrades en el tema anterior s'utilitzen per mostrar dades i és per això que no es modifiquen les dades mostrades. La base de dades no es modifica en una consulta de selecció.
En molts altres casos si que interessa modificar dades. Això implica una modificació de la base de dades.
Les consultes de modificació són:

Pràctica 1: crear una consulta de creació de taula.

Les consultes de creació de taules serveixen, fonamentalment, per crear taules amb entitat pròpia, que es poden exportar a d'altres formats de dades: Dbase, Excel, etc. En aquesta pràctica creareu una taula nova que ha de contenir tots els municipis d'una comarca entrada per teclat i la seva capital.
Els passos que heu de seguir són els indicats a continuació:
  • Creeu una consulta nova i afegiu les taules Característiques comarques i Municipis i comarca a la qual pertanyen al disseny de la consulta.
  • Afegiu a la consulta els camps que voleu usar a la consulta: POBLACIÓ, CAPITAL i NOM_COMARCA i modifiqueu la graella de la consulta fins que aparegui com aquesta:

    .

  • Executeu la consulta i comproveu que és una consulta de selecció. Per fer-la de creació, poseu la finestra de la consulta en mode Diseño i activeu l'opció Consulta de creación de tabla... del menú Consulta. Entreu el nom de la taula nova que crearà la consulta: Taula de nova creació.
  • Executeu altra vegada la consulta. En aparèixer la pregunta Quina comarca?, escriviu: Maresme, per tal que la taula que es crea contingui les poblacions del Maresme.
  • Comproveu la creació de la taula esmentada al paràgraf anterior i deseu la consulta de creació de tabla amb el nom Consultes-Modificació-Pràctica1
Ejecutar una consulta de creación de tabla, de datos anexados, de eliminación o de actualización
Crear una tabla nueva a partir de datos existentes
Crear una nueva tabla a partir de los resultados de una consulta mediante una consulta de creación de tabla
Nota: recordeu que en les consultes de modificació de dades és convenient treballar inicialment amb consultes de selecció i, un cop comprovats els resultats, canviar al tipus de consulta de modificació pertinent. O, també, podeu clicar la icona per veure els registres als quals afectarà la modificació de dades.

Pràctica 2: crear una consulta d'eliminació.

La consulta a crear consisteix en eliminar els municipis de la taula nova creada a la pràctica anterior Taula de nova creació, que tenen un nom que comença per la lletra M.
  • Així doncs, creeu una consulta nova, de selecció, basada en la taula esmentada, afegiu el camp POBLACIÓ per establir el criteri que usareu per eliminar els registres.
  • Com en la pràctica anterior, verifiqueu que els resultats que voleu eliminar són els esperats.
  • Canvieu la consulta, que per defecte és de selecció, a consulta d'eliminació: activeu l'opció Consulta de eliminación del menú Consulta. La graella de la consulta es modifica una mica i apareix de forma semblant a:

    .

    Fixeu-vos en l'aparició d'una nova fila anomenada Eliminar i de la paraula Dónde. Executeu la consulta.
  • Després de comprovar que ja no apareixen els municipis que comencen per la lletra M, deseu la consulta amb el nom: Consultes-Modificació-Pràctica2
Eliminar un grupo de registros mediante una consulta
Consideraciones importantes al utilizar una consulta que elimina registros

Pràctica 3: crear una consulta d'actualització de dades que serveixi per modificar dades que, per motius diferents, no són les correctes i, a més, afecten a diversos registres.

Cal tenir present que podeu realitzar canvis puntuals en algun valor d'un registre de forma manual però que quan aquests canvis afecten a un seguit de registres, aleshores la modificació manual no és immediata.
Per exemple, imagineu una taula que conté productes i l'IVA que cal aplicar. Si en un moment determinat canvia l'IVA d'un tipus específic de productes, caldrà modificar el camp corresponent.
La consulta d'aquesta pràctica consisteix en modificar uns quants valors del camp INDÚSTRIA de la taula Característiques comarques. El motiu és que hi ha alguns registres amb el valor: "Metalúrgica" i el correcte és "Metal·lúrgica"
  • La consulta ha d'incloure la taula Característiques comarques
  • Heu d'afegir a la consulta el camp INDÚSTRIA. Activeu l'opció Consulta de actualización del menú Consulta i observeu el canvi a la graella de definició.
  • Modifiqueu les línies segona i tercera corresponents a Criterios i Actualizar a de la graella de definició de la consulta:

    .

  • Comproveu els canvis experimentats i confirmeu l'actualització dels registres.
  • Deseu la consulta amb el nom: Consultes-Modificació-Pràctica3.
Consulta de acciones
Cambiar registros como un grupo mediante una consulta de actualización

Pràctica 4: crear una consulta de dades afegides o annexades.

Recordeu que en el material corresponent a aquest bloc hi ha una taula Dbase, C:\d50\treball\mesmuseu.dbf, que conté dades de museus que no hi ha a la taula de museus que heu utilitzat fins ara.
  • Importeu aquesta taula, tal com s'ha explicitat en una pràctica anterior Veure la pràctica.
  • Afegiu la taula importada a la graella d'una nova consulta.
  • Activeu l'opció Consulta de datos anexados del menú Consulta
  • A la finestreta que apareix se us demana que especifiqueu la taula a la qual heu d'afegir les dades. Escolliu la taula Museus.
  • Afegiu els camps de la taula Mesmuseu, que conté les dades a afegir, a la graella de la consulta i modifiqueu-la per tal que aparegui com aquesta:
  • Executeu la consulta per tal d'afegir les dades. S'afegiran 31 registres
  • Deseu aquesta consulta i anomeneu-la: Consultes-Modificació-Pràctica4.
  • Intenteu executar novament la consulta i comproveu que, aquesta vegada, no es poden afegir les dades. Aquest fet és degut a que la taula té establerta una clau principal i, per tant, no es permeten registres duplicats. Observeu, doncs, la importància que tenen les claus principals de les taules. Us imagineu una empresa que permeti l'entrada duplicada de factures?
Ver una vista previa de los registros afectados por una consulta de creación de tabla, eliminación, datos anexados o actualización

SOLCMOD.MDB

Exercicis

Exercici 5: imagineu que un company o companya us demana una taula amb els museus de l'Empordà per organitzar alguna visita amb els seus alumnes. Què feu? Doncs crear una consulta de creació de taula (aquesta es dirà Museus de l'Empordà) i, un cop l'hagueu creat, aleshores l'exportareu a format Dbase III. Així us assegurareu que el vostre company/a, donat que el format Dbase és reconegut per la majoria d'aplicacions, pot utilitzar les dades que heu preparat.
Deseu aquesta consulta amb el nom: Consultes-Modificació-Exercici5.

Nota: el criteri que heu d'establir per al camp NOM_COMARCA serà semblant a Como "*Empordà"
Crear una nueva tabla a partir de los resultados de una consulta mediante una consulta de creación de tabla

Exercici 6: creeu una consulta de creació de taula on hi hagi tots els museus del Vallès. Tot seguit, creeu una consulta d'eliminació per tal d'eliminar aquells museus de la taula creada, que pertanyin a municipis diferents de Sabadell o Terrassa.
Aquesta consulta última, d'eliminació, l'heu de desar amb el nom següent:
Consultes-Modificació-Exercici6.

Nota: la primera part de l'exercici és semblant a l'exercici 5. A la segona part heu d'establir, per al camp POBLACIÓ, el criteri <>Sabadell y <>Terrassa
Consideraciones importantes al utilizar una consulta que elimina registros

Exercici 7: el camp NOM_MUSEU de la taula Museus conté uns quants registres amb el nom: Museu mun. Sembla ser que hi ha hagut algun error a l'hora d'incloure'ls. Creeu una consulta que actualitzi aquests noms al correcte: Museu municipal.

Nota: la consulta que utilitzeu ha de ser una consulta d'actualització.
Nom que heu de donar a la consulta en desar-la: Consultes-Modificació-Exercici7.

Ver los resultados de una consulta de actualización

Exercici 8: us demanen una llista dels museus de Sitges i de Vilanova i la Geltrú. Opteu per crear una consulta de creació de taula (que anomenareu Museus Garraf) on hi ha els museus de Sitges. Executeu la consulta i, una vegada creada la taula, creeu una nova consulta, en aquest cas, de dades afegides, per annexar-les a la taula nova creada.

Nota: en la primera part la consulta de creació de taula incorpora, per al camp POBLACIÓ, el criteri Sitges. En la consulta de dades afegides el criteri serà semblant però per a Vilanova i la Geltrú.
Deseu aquesta consulta, la de dades afegides, amb el nom: Consultes_Modificació-Exercici8.

Seguiment de la vostra tasca
Recordeu que heu d'enviar al vostre tutor:
  1. la base de dades Trebd50.mdb amb totes les consultes dels exercicis.
  2. la taula, en format DBF, de la taula Museus de l'Empordà.
  3. els fitxers de treball addicionals acordats amb el vostre tutor.

Nota:
Indiqueu el tema del qual lliureu els treballs al vostre tutor:
Consultes-Modificació