ALTRES EINES. PRÀCTIQUES


Els controls tractats en aquestes pràctiques són: Un grup d'opcions és un control que consisteix en un marc que conté botons d'opció, d'alternar o caselles de verificació. Cada un d'aquests últims (dels quals només pot haver-hi activat un com a màxim) té associat un número. El grup d'opcions agafa el valor del botó que està activat i es pot associar a un camp d'una taula o consulta.
Les eines quadre de llista i quadre combinat permeten la creació de controls que afavoreixen la cerca i la modificació de dades. Consisteixen fonamentalment en llistes que mostren informació de les dades per utilitzar-les, tant per lectura com per escriptura. El valor escollit es pot associar a un camp d'una taula o consulta.
L'eina fitxa s'utilitza per mostrar de forma més organitzada els camps d'una taula o d'una consulta.

Abans de començar aquestes pràctiques verifiqueu l'existència del fitxer
C:\D50\PerEines.mdb,
que heu d'utilitzar per realitzar les operacions següents:
  1. Exporteu totes les taules de la base de dades PerEines.mdb a la BD
    C:\D50\Dades.mdb
    o, el que és el mateix,
    importeu totes les taules de la base de dades PerEines.mdb a la BD
    C:\D50\Dades.mdb.
    Observeu que aquestes taules són:
    • Tipus monuments
    • Monuments
    • Intervals alçades
    Recordeu que per importar les dades podeu seguir els passos següents:
    1. Obriu la BD C:\d50\dades.mdb
    2. Activeu, en el menú Archivo, l'opció Obtener datos externos. Apareixeran dues opcions. Escolliu l'opció Importar.
    3. A la finestra que apareix heu d'escollir la BD de la qual importareu les dades que, en aquest cas és:
      C:\D50\pereines.mdb
    4. Tot seguit apareix una finestra on es mostren les taules de la BD Pereines.mdb
    5. Seleccioneu totes les taules de la BD esmentada i valideu.
    6. Verifiqueu que les taules han estat incorporades (importades) a la BD
      C:\d50\dades.mdb
  2. Afegiu a la taula Característiques comarques de la BD C:\D50\Dades.mdb un nou camp: ID_ALÇADA (númeric i Entero Largo), que servirà per emmagatzemar l'alçada (un interval) de cada capital de comarca. Els valors corresponents, associats a la taula INTERVALS ALÇADES, els trobareu al fitxer C:\D50\alçades.txt (aquest document us mostra els valors que heu de posar al camp ID_ALÇADA que acabeu de crear).
  3. Modifiqueu les relacions de la BD C:\D50\Dades.mdb fins que quedin com mostra el gràfic:

  4. Vinculeu les taules incorporades a la BD C:\D50\Dades.mdb a la BD
    C:\D50\Treball\Trebd50.mdb (recordeu que són tres taules: Tipus Monuments, Monuments i Intervals alçades).
  5. Comproveu que les taules han estat vinculades amb èxit.

Pràctica 1: crear un formulari amb un grup d'opcions per entrar dades o visualitzar els valors ja existents.

Un grup d'opcions conté uns quants botons d'opció, d'alternar o caselles de verificació. Cada un d'aquests elements, dels quals només un com a màxim està activat, té assignat un número. El número corresponent a l'element activat es traspassa al grup d'opcions. En aquesta pràctica heu de crear un formulari que serveixi per mostrar i/o modificar les dades corresponents al camp ID_ALÇADA de la taula Característiques comarques. Així doncs,
  • Obriu la base de dades Trebd50.mdb
  • Cliqueu la pestanya Formularios i el botó Nuevo. Escolliu, a la finestra següent, l'opció Asistente para formularios i, a la finestreta de sota, la taula Característiques comarques.
  • Premeu el botó Aceptar per tal de crear el formulari inicial que anomenareu Eines-Altres-Pràctica1 i que modificareu tot seguit. Aquest formulari serà semblant al següent:

  • El pas següent consisteix en esborrar el control associat al camp ID_ALÇADA, que per defecte és un quadre de text i afegir un nou control del tipus grup d'opcions:
    • Canvieu al mode Diseño.
    • Esborreu el control associat al camp ID_ALÇADA.
    • Activeu, si s'escau, l'assistent per al control que voleu crear. Premeu
    • Activeu l'eina Grupo de opciones per tal cde crear el control esmentat.
    • Moveu el ratolí al lloc del formulari on voleu situar aquest grup d'opcions i marqueu la zona. En el moment que deixeu anar el botó del ratolí us apareix la finestra de l'assistent per crear els botons d'opcions:

    • Afegiu 12 botons d'opció a dins del grup d'opcions creat (el primer té l'etiqueta Entre 0 i 100 metres i l'últim té l'etiqueta: Entre 1200 i 1300 metres).

    • Escolliu l'opció No, no quiero una predeterminada a la finestra següent de l'assistent.
    • Valideu la finestra següent, que serveix per assignar els valors numèrics a cada un dels botons que hi ha al grup d'opcions que esteu creant.
    • Assigneu el camp ID_ALÇADA al grup d'opcions mitjançant la finestra següent de l'assistent:

    • Observeu la propietat Valor de la opción dels botons creats.
    El resultat final ha de ser semblant al següent:

    Deseu els canvis fets al formulari.


Pràctica 2: crear un formulari amb un quadre de llista i/o quadre combinat automàticament.

Heu de crear un formulari que permeti introduir un nou monument a la BD, és a dir, afegir un nou registre a la taula Monuments. El tipus de monument l'heu d'escollir d'una llista. Cal que obriu la taula Monuments i observeu les propietats de dos dels seus camps:
  • La propietat Búsqueda del camp POBLACIÓ (Cuadro de texto).
  • La propietat Búsqueda del camp ID_TIPUS_MONUMENT (Cuadro combinado). Aquestes propietats serveixen per automatitzar els formularis on intervenen els camps que les tenen. En el cas del camp ID_TIPUS_MONUMENT es crearà automàticament un quadre combinat mentre que per al camp POBLACIÓ es crearà un quadre de text que, tal com s'explicita més avall, l'heu de convertir en un quadre de llista.
Creeu el formulari per entrar les dades:
  • Cliqueu la pestanya Formularios i el botó Nuevo. Escolliu, a la finestra següent, l'opció Asistente para formularios i, a la finestreta de sota, la taula Monuments.
  • Premeu el botó Aceptar per tal de crear el formulari, que anomenareu Eines-Altres-Pràctica2 i que heu de modificar (cal esborrar el control quadre de text associat al camp POBLACIÓ, afegir un control quadre de llista i emplenar les seves propietats com s'explicita gràficament més avall) per tal que sigui semblant al següent:

  • Per realitzar el canvi associat al camp POBLACIÓ poseu el formulari en mode Diseño i assigneu les propietats:

  • Comproveu les propietats del control, creat automàticament, que està associat al camp ID_TIPUS_MONUMENT.

Pràctica 3: crear un formulari amb un control del tipus fitxa.

Aquest control de tipus fitxa serveix per mostrar les dades associades a un formulari d'una manera més organitzada, tal com es veu en aquesta pràctica, que consisteix en crear un formulari que mostra les dades de la taula Característiques comarques. Seguiu els passos següents per tal de crear-lo:
  • Cliqueu la pestanya Formularios i el botó Nuevo. Escolliu, a la finestra següent, l'opció Vista Diseño i, a la finestreta de sota, la taula Característiques comarques.
  • En aparèixer el formulari en blanc, cliqueu el botó i arrossegueu el camp NOM_COMARCA al formulari.
  • Afegiu un control del tipus fitxa:
    • Activeu l'eina
    • Moveu el ratolí al formulari i establiu el lloc on estarà col·locat el control del tipus fitxa. En aquests moments el formulari serà semblant al següent:

    • Observeu que el control creat mostra només dues pestanyes. Afegiu dues pestanyes més: seleccioneu el control, cliqueu amb el botó dret del ratolí i activeu l'opció Insertar página dues vegades. El control disposarà de quatre pestanyes.
    • Seleccioneu cada una de les pestanyes i modifiqueu la propietat Nombre de cada una d'elles fins que quedi un formulari com aquest:

  • Ara només cal arrossegar els camps de la taula a cada una de les zones corresponents del control de fitxa. Per exemple, els camps CLIMA, PLUGES, VEGETACIÓ, HIVERN i ESTIU els posareu en la pestanya Dades climàtiques.
  • El formulari final mostrarà les dades de forma semblant al següent:

Pràctica 4: afegir fórmules en un control de quadre de text.

El formulari creat a la pràctica anterior conté una pestanya en el control de tipus fitxa que presenta dades administratives tal com mostra la figura següent:

La pràctica consisteix en afegir un parell de controls que mostrin la densitat d'habitants per Km² de la comarca escollida i de tot Catalunya, de forma semblant a:

Així doncs,
  • Creeu un nou formulari a partir de l'anterior: seleccioneu el formulari Eines-Altres-Pràctica3, feu clicar l'opció Copiar del menú Edición i, a continuació, a l'opció Pegar del mateix menú Edición. A la finestreta que apareix escriviu el nom del formulari còpia de l'anterior: Eines-Altres-Pràctica4 . Aquest serà el formulari al qual li modificareu la pestanya de les Dades administratives perquè aparegui de forma semblant a la de la figura anterior.
    Per tant,
  • Obriu en mode Diseño el formulari Eines-Altres-Pràctica4. Afegiu dos controls del tipus quadre de text a la pestanya esmentada anteriorment. Seran els que mostren les dues densitats d'habitants, de la comarca i de Catalunya.
  • Modifiqueu les propietats dels dos controls:

    Observeu les dues expressions:
    1. L'expressió =[HABITANTS]/[EXTENSIÓ] mostra la densitat de la comarca.
    2. L'expressió =DSuma("[HABITANTS]";"CARACTERÍSTIQUES COMARQUES")/DSuma("[EXTENSIÓ]";"CARACTERÍSTIQUES COMARQUES") mostra la densitat de Tot Catalunya.
      Observeu l'ús de la funció DSuma:
      DSuma("[HABITANTS]";"CARACTERÍSTIQUES COMARQUES") efectua la suma de tots els valors del camp HABITANTS de la taula Característiques comarques, mentre que
      DSuma("[EXTENSIÓ]";"CARACTERÍSTIQUES COMARQUES") efectua la suma de tots els valors del camp EXTENSIÓ de la taula Característiques comarques.
  • Finalment, el formulari serà semblant a:

SOLEALT.MDB

Exercicis
Exercici 4: afegiu a la taula Museus de la BD C:\Dades.mdb un nou camp anomenat NATURALESA, que pot contenir els valors numèrics 1, 2 i 3 corresponents al fet que la dependència del municipi sigui pública, privada o mixta. Tanqueu la BD i obriu la BD Trebd50.mdb. Creeu un formulari amb un grup d'opcions, per mostrar i/o modificar les dades del camp en qüestió.

Nom del formulari: Eines-Altres-Exercici4.
Nota: el formulari mostrarà les dades de forma equivalent al següent

Exercici 5: afegiu un camp a la taula Monuments de la BD C:\D50\dades.mdb i anomeneu-lo ART, del tipus text i amb grandària 25. Modifiqueu les propietats de Búsqueda tal com es mostra a la figura següent, per tal de crear un formulari que serveixi per emplenar aquest camp de la taula Monuments utilitzant un quadre combinat.

En aquest cas, les dades del quadre combinat no s'obtenen d'una taula sinó d'una llista de valors:
Prehistòric;Grec;Romà;Visigòtic;Àrab;Romànic;Gòtic;Renacentista;Modern;Modernista;Contemporani
tal com mostra, parcialment, el gràfic següent:

Tanqueu la BD C:\D50\Dades.mdb i obriu la BD Trebd50.mdb. Creeu el formulari proposat.
Nom del formulari: Eines-Altres-Exercici5.
Nota: modifiqueu el formulari de la pràctica 2.

Exercici 6: creeu un formulari per mostrar, per a cada monument, les seves característiques i les dades del lloc on es troba. Utilitzeu un control del tipus fitxa i una consulta que anomenareu: Per Eines-Altres-Exercici6 basada en les taules Característiques comarques, Municipis de Catalunya i comarca a la qual pertanyen i Monuments.

Nom del formulari: Eines-Altres-Exercici6.
Nota: el formulari, que inclou un control del tipus fitxa, serà semblant a aquest:


Seguiment de la vostra tasca
Recordeu que heu d'enviar:
  1. La base de dades Trebd50.mdb amb tots els formularis dels exercicis.
  2. Els exercicis addicionals acordats amb el vostre tutor.
  3. En relació al projecte de fi de curs és convenient que seguiu amb la definició del vostre projecte.

Indiqueu el tema del qual lliureu els treballs al tutor:
Eines-Altres.