Visualització de pàgines web fetes amb el Flash  
 
 
     
  Què necessiteu per visualitzar pàgines web fetes amb el Flash?  
     
 

Evidentment, el primer que necessitareu serà un navegador. Flash funciona amb els navegadors actualment més extesos, que inclouen el complement necessari per visualitzar las pàgines fetes amb el Flash. Aquest component rep el nom de Flash Player.

Quan heu fet la instal·lació del programa Flash al vostre ordinador, s'haurà instal·lat la versió del reproductor Flash Player de forma automàtica. I, si disposeu de diversos navegadors, s'hauran instal·lat els corresponents a cada versió.

 
     
  És convenient anar actualitzant el reproductor de Flash regularment. Hi ha situacions on us podeu trobar amb pàgines creades amb les darreres versions del Flash que necessitaran el darrer reproductor per poder ser visionades.  
     
     
  Reproducció de fitxers de Flash als navegadors  
     
 

El més habitual és que les pel·lícules de Flash (que tenen com a extensió SWF) s'introdueixin dins una pàgina Web i es visualitzin amb un navegador. És necessari que aquest navegador tingui instal·lat el connector (o plugin) i que, a més, sigui la versió correcta per tal de poder mostrar la pel·lícula.

Si tenim una versió antiga del reproductor de Flash i la pel·lícula que cal mostrar està feta amb una versió posterior, la pel·lícula no es visualitzarà. Sovint, quan es dóna aquest cas, se'ns reenvia directament a la pàgina de Macromedia per poder baixar la versió actualitzada del reproductor.

 
     
 

En el cas que això no passi, o si volem actualitzar manualment el reproductor, haurem d'anar a la URL http://www.macromedia.com/es/downloads i seleccionar el reproductor Macromedia Flash Player.

 
     
 

Els objectius d'aquesta pràctica són:

  • Saber diferenciar els fitxers de format FLA dels fitxers de format SWF.
  • Saber generar els fitxers SWF.
 
     
     
  Desenvolupament de la pràctica  
     

Els fitxers amb format .FLA són els fitxers font del Flash. Aquest tipus de fitxer és editable i conté els gràfics, animacions, vídeos, sons i textos amb què treballeu.

Tots aquests elements multimèdia anomenats els podeu crear o importar amb les eines pròpies del Flash, excepte els sons i el vídeo, que només es poden importar.

La manera més ràpida d'importar un element multimèdia, com ara una imatge de mapa de bits, és utilitzar el procediment de copiar i enganxar a l'escenari del Flash. Més endavant aprendreu a fer-ho d'una altra manera.

 
     
 

 » Creeu una carpeta de treball al vostre ordinador amb el nom fitxers_fla.

 » Descarregueu-vos el fitxer volca.zip a la carpeta que acabeu de crear i descomprimiu-lo.

 » Activeu l'explorador i comproveu quin pes té el fitxer volca.fla.

 » Activeu el progama Flash i obriu el fitxer volca.fla. També el podeu obrir fent doble clic a sobre o activant el menú Archivo | Abrir...

 
     
 

Un cop tingueu obert el fitxer volca.fla el transformareu en un fitxer diferent que duu una extensió diferent. Transformareu aquest fitxer FLA en un fitxer SWF. Aquests tipus de fitxers SWF són els que s'incorporen a les pàgines web.

 
     
   »  Activeu el menú Control | Probar película o premeu Ctrl+Retorn. Veureu que ha canviat la pantalla on tenieu el fitxer i que, per un moment, ha aparegut aquest panell.  
 
 
     
 

• Observeu que ara teniu dues finestres superposades, separades per unes pestanyes.

Podreu comprovar que en aquest moment s'ha creat una nova finestra on es pot visualitzar el resultat. Aquesta finestra tindrà el mateix nom, però amb l'extensió SWF.

 
 
 
 

• Ara, en una pantalla teniu el fitxer FLA i a l'altra pantalla teniu el fitxer SWF.

• Fixeu-vos que podeu veure en tot moment els resultats del treball que aneu fent en temps de disseny; això us servirà per fer proves i comprovar com es visualitzarà la pel·lícula.

 
     
   » Torneu a la vostra carpeta de treball i comproveu com ara hi ha dos fitxers en comptes d'un. Fixeu-vos que s'ha creat un segon fitxer amb extensió SWF. És molt important comprovar la mida -el pes- d'aquest nou fitxer.  
     
 

• Veureu una gran diferència entre el fitxer font FLA que hi havia inicialment i el fitxer SWF que s'ha creat en provar la pel·lícula. Aquesta és una de les qualitats més valorades del programa Flash: la possibilitat de reduir la mida dels fitxers en un percentatge considerable.

 
     
   » Per tornar a la finestra i continuar fent la pel·lícula, seleccioneu la pestanya de la pàgina que porta l'extensió .swf.  
     
   » A partir d'ara ja teniu dues finestres, una de treball per a la creació de la pel·lícula i una altra per veure com va quedant.  
     
   » Una altra forma de previsualitzar els resultats és prement la tecla F12.  
     
 

Però aquesta vegada el que veureu és com quedarà la pel·lícula publicada en una pàgina web.

 
      
 
  Creació del fitxer en format SWF  
     
  El Flash crea automàticament una pel·lícula en format SWF en el moment de fer-ne la previsualització. Aquest fitxer es trobarà a la mateixa carpeta on hi ha el fitxer font FLA, i tindrà el mateix nom que aquest.  
     
  Però si el que voleu és crear la pel·lícula amb un altre nom, podeu fer el següent:  
     
 

 » Aneu al menú Archivo | Exportar i escriviu-hi el nom desitjat.

 » Confirmeu amb el botó Guardar.

 
   
     
  Com saber si una pàgina web inclou components fets amb el Flash?
     
  Per saber-ho, seguiu aquests passos:  
     
 

 » Moveu el punter del ratolí per sobre de l'àrea de la pàgina, animació, menú, aplicació... que cregueu que podria estar feta amb el Flash.

 » Premeu el botó secundari del ratolí per fer aparèixer un menú de context. Aquest menú us donarà informació de la versió del reproductor de Flash Player.

 
 
 
 
     
  Incompatibilitats entre fitxers de diferents versions del programa  
     
  Hi ha problemes de compatibilitat entre fitxers fets amb versions diferents del programa: Flash 5, Flash MX i Flash MX 2004. La darrera versió del programa permet obrir fitxers creats amb versions anteriors, però el camí invers no és possible: una versió del programa Flash ja superada no podrà obrir fitxers creats amb una versió superior .  
     
 
 
     
 

Aquest serà el misstge que us apareixerà quan intenteu obrir, amb versions anteriors del programa, fitxers creats amb la darrera versió.

 
     
  Hi ha una petita solució que cal tenir en compte: en el moment de desar la feina, canvieu el Tipo del nostre document perquè es pugui obrir amb la versió anterior del programa.  
     
 
 
     
  Tot i aquesta solució, és convenient que treballeu amb les versions més actuals.