Els primers dibuixos amb Flash

     

La millor manera per aprendre bé el funcionament del programa és anar jugant amb les diferents opcions que tenim a cada eina. Per tant, quan tinguem una línia, un text, un polígon o qualsevol altre element, no hem de tenir por de fer-hi canvis tot emprant, especialment, el panell Propiedades.

     
 

Els objectius d'aquesta primera pràctica són:

  • Conèixer les eines bàsiques de dibuix amb Flash.
  • Saber seleccionar els elements de l'escenari.
  • Crear colors degradats.
 
     
Desenvolupament de la pràctica
   
Iniciació al dibuix vectorial
 
   
 » Seleccioneu l'eina Línea. Cliqueu sobre l'escenari i, sense deixar anar el botó principal del ratolí, arrossegueu-lo fins a un altre punt de l'escenari. Quan deixeu anar el botó, la línia quedarà dibuixada amb les propietats que hi havia seleccionades.  

 

 

 

 
 » Ara dibuixeu altres línies canviant les propietats per veure l'efecte que produeixen.  
   

Fixeu-vos què passa si manteniu premuda la tecla majúscules mentre desplaceu el ratolí: les línies es dibuixen en vertical, horitzontal o en un angle de 45 graus.

 

 
 » Quan en tingueu prou, esborreu totes les línies que heu dibuixat. Teniu diferents opcions:  
   
 » Feu doble clic a l'eina Borrador.  
   
 » Seleccioneu tots els elements dibuixats i premeu la tecla Supr per esborrar-los. Per seleccionar-ho tot podeu fer-ho de diverses maneres:  
   

Activeu el menú Edición | Seleccionar todo.
Premeu la combinació de tecles ràpides Ctrl+A.
Cliqueu sobre l'escenari i, sense deixar anar el botó principal del ratolí, arrossegueu-lo fins que el quadrat que hi apareix abasti tots els elements de l'escenari. Quan deixeu anar el botó, tots els elements quedaran seleccionats.

 
     
  Podeu mirar la següent pel·lícula per veure aquest procés:  
     

 
 

 
   » Ara podeu seguir jugant i fent proves tot utilitzant les altres eines: Rectángulo, PolyStar, Óvalo, Pincel i Lápiz.  
     
 

Recordeu que les eines Rectángulo i PolyStar es troben en el mateix botó, i que per poder canviar-les heu de mantenir premut el botó durant un cert temps.

 
     
 

Els modificadors que incorpora cada eina són molt interessants. Quan dibuixeu una línia amb el Lápiz, podeu suavitzar-la i redreçar per tal que quedi més ben dibuixada. Amb tot, si no voleu modificar-la i el que voleu és que us quedi tal com la dibuixeu amb el ratolí, haureu de seleccionar l'opció Tinta.

 
     
 

L'eina Pinzel duu uns modificadors molt interessants, amb els quals podeu seleccionar com voleu pintar les figures de l'escenari.

 
     
 
Modificadors
de l'eina Lápiz
Modificadors
de l'eina Pincel
 
     
  Per tal d'agafar prou desimboltura en l'ús de les eines, és important que dediqueu un temps al seu aprenentatge. Segur que hi trobareu moltes més possibilitats...  
     
     
  Dibuixar una figura sense el traç del voltant  
     
  Per dibuixar un polígon o un cercle sense cap traç haureu de fer una selecció prèvia dels modificadors de l'apartat Colores.  
     
 » Aneu a la barra d'eines i cliqueu sobre l'eina Rectángulo .  
   
 » Busqueu l'apartat Colores de la barra d'eines.  
   

 » Feu clic sobre el Color de trazo per seleccionar-lo.

 » Activeu el botó Sin color que hi ha a sota i apareixerà una diagonal vermella dins del quadrat de Color de trazo . Aquesta operació és necessària per no dibuixar el traç al voltant de la figura.

 » Cliqueu sobre el Color de relleno i seleccioneu el color que vulgueu de la paleta de colors desplegable.

 
     
 

Els colors de la part inferior de la paleta són els degradats, amb els quals podeu dotar les imatges d'efectes visuals molt creatius.

 
     
 
 
     
   » Repetiu les operacions anteriors amb les eines Óvalo i PolyStar i dibuixeu diferents figures geomètriques sense traç a l'escenari.  
     
 

Si voleu que les figures tinguin traç, només haureu de seleccionar un color de la paleta de colors de l'eina Color de trazo .

Si el que voleu és una figura buida, sense farciment, haureu de treure el color a l'eina Color de relleno .

 
     
   » Continueu fent pràctiques tot dibuixant diferents figures mentre en varieu els traços i els farciments.  
     
     
  Crear colors degradats nous  
     
  Ara aprendreu les nocions bàsiques per a l'ús dels colors degradats:  
     
 

 » Dibuixeu un rectangle a l'escenari.

 » Seleccioneu el farciment del rectangle fent-hi un clic a sobre.

 » Activeu el menú Ventana | Paneles de diseño | Mezclador de colores per obrir el panell en cas que no estigués obert.

 » Cliqueu sobre el quadre de selecció Estilo de relleno i seleccioneu Radial.

 
     
 

Amb els punters de color podeu controlar els colors del degradat. Observeu l'animació següent:

 
     
 
     
 

Cada vegada que poseu el ratolí a sota de la barra de colors degradats, apareix una creu al costat del cursor. Això significa que podeu afegir-hi nous punters per controlar-ne el degradat.

Un cop seleccionat un punter, podeu obrir la paleta de colors i seleccionar el color que vulgueu. El Flash crearà automàticament el degradat necessari per passar del color d'aquest punter al color dels altres punters més propers.

 
     
     

 » Activeu el menú Archivo | Nuevo per crear un nou fitxer i, abans de començar a dibuixar, deseu aquest primer fitxer amb el nom de polígons. Aquest fitxer el necessitareu més endavant per a l'exercici que haureu de lliurar al vostre tutor/a.

 
   

Recordeu d'anar desant a mesura que aneu avançant en el vostre treball.

 
   

 » Amb l'eina Rectangulo, dibuixeu a l'escenari un quadrat de 80 píxels de costat amb un traç sòlid de 2 píxels i un degradat radial.

 
   
 » Ara, amb l'eina PolyStar, dibuixeu tres figures geomètriques: un hexàgon amb un degradat radial diferent de l'anterior, un triangle amb un degradat lineal i un pentàgon amb un color sòlid -sense degradat-. Indiqueu un traç sòlid de 2 píxels per a les tres figures.  
   

Procureu que us quedin totes d'una mida semblant, encara que no exactament iguals. A la pràctica 3 haureu de treballar amb aquestes figures.

Pareu atenció que no es toquin per tal d'evitar problemes. A la propera pràctica veureu com sol·lucionar-ho.

 
   
 » Deseu el treball fet.