Símbols, instàncies i biblioteques  
 
 
     
  En aquest mòdul treballareu uns conceptes clau per entendre l'estructura de les pel·lícules fetes en Flash: els símbols, les instàncies i les biblioteques.  
     
  Per fer les diferents pràctiques proposades en aquest mòdul caldrà que us descarregueu el fitxer m4.zip i que el descomprimiu a la vostra carpeta de treball.
   
  Fixeu-vos que conté els fitxers: sortida_sol.jpg, dflinia.fla i dfparts.fla. Els utilitzareu al llarg de les pràctiques que formen aquest mòdul.
   
  Símbols i instàncies
   
  Flash treballa amb els símbols (clip de pel·lícula, botó, gràfic) com a elements bàsics de treball.
   
  Tots els elements que importeu de qualsevol aplicació, com ara un gràfic, una pel·lícula o un so, es converteixen automàticament en símbols. Així mateix, podeu crear en qualsevol moment símbols nous.
   
 

Els símbols poden ser editats de forma independent de l'escenari principal de la pel·lícula i disposen de línia de temps pròpia.

Quan posem un símbol sobre l'escenari es crea una instància d'aquest símbol. Les instàncies que hi ha sobre l'escenari poden ser modificades de forma independent les unes de les altres sense que això afecti el seu símbol (es pot canviar la mida, aplicar efectes alfa o de color...). Però si s'edita el símbol fent-hi qualsevol modificació, el canvi realitzat afectarà totes les instàncies.

   
  Per tant, podem crear un símbol, per exemple una gota d'aigua amb un moviment descendent, i després crear multitud d'instàncies del mateix símbol a l'escenari, de manera que simuli la pluja.
   
Tipus de símbols  
 

Hi ha tres tipus principals de símbols: els gràfics, els clips de pel·lícula i els botons.

 
 

Els símbols amb comportament de gràfic, tot i que poden ser dotats de capacitat d'animació, acostumen a ser imatges estàtiques. Solen ser gràfics que poden ser repetits al llarg d'una escena: flors, núvols, cotxes, animals, etc.

 
     
Els símbols amb comportament de clip de pel·lícula solen ser animacions que actuen de forma independent de l'acció principal, tot i que en formen part: les rodes d'un cotxe o l'hèlix d'un avió que giren... Els clips de pel·lícula també poden contenir diferents elements dins del propi símbol: símbols gràfics, so, accions, etc.  
   

Els símbols amb comportament de botó permeten el control de les pel·lícules Flash i les doten d'interactivitat.

 
     
  Posant nom a les instàncies  
     
  Quan tenim una instància a l'escenari li podem posar un nom que la identifiqui de les altres instàncies.  
     
  Això us resultarà especialment útil quan comenceu a treballar amb ActionScript a partir del mòdul següent. Per tant, és important que us acostumeu a posar nom a les instàncies que tingueu a l'escenari.  
     
 
El nom de la instància l'heu de posar des del panell Propiedades, a sota d'on s'indica el tipus de símbol.
Fixeu-vos que en aquest cas és un clip de pel·lícula amb el nom riu_mc.
 
 
     
 

El sufix _mc li indica al Flash que es tracta d'un clip de pel·lícula (Movie Clip).

 
  Per tal de facilitar-vos l'ús de les accions amb ActionScript és important que poseu els sufixs que Flash reconeix, els més usuals dels quals són:  
     
 

_mc
_btn
_sound

Movie Clip ( Clip de pel·lícula ).
Button ( Botó ).
Sound ( So ).

 
     
  Biblioteques  
     
  Els símbols s'organitzen en Biblioteques. Les biblioteques són com a contenidors on guardar i organitzar els diferents símbols d'una pel·lícula.  
     
  A la imatge següent podeu veure com s'identifiquen els símbols a la biblioteca.  
     
 
 
     
  Cada pel·lícula tindrà la seva pròpia biblioteca, en la qual estaran inclosos tots els símbols que tingueu creats, a banda d'altres elements que s'hi hagin integrat: imatges de mapa de bits, sons o vídeo.  
     
 
 
     
  Hi ha ha dos tipus de biblioteques: la de la pròpia pel·lícula, on hi podeu afegir o treure tots els símbols que vulgueu, i les biblioteques comunes que incorpora el Flash i que no es poden modificar.  
     
  Les biblioteques poden ser exportades per tal d'aprofitar el treball d'un mateix símbol en diferents projectes. Per tant, quan tingueu un símbol creat a la biblioteca d'una pel·lícula, el podeu utilitzar en qualsevol altra pel·lícula que realitzeu amb posterioritat, sense necessitat de tornar-lo a crear.