APUNTS PRÀCTICS HTML 4.0


1- Introducció

  1. Qüestions elementals: Què és WWW, HTML, HTTP, URL
  2. Principis bàsics
  3. Estructura bàsica d'un document HTML

1. Qüestions elementals: Què és WWW, HTML, HTTP, URL

Què és el WWW.

Són les sigles de World Wide Web, una traducció aproximada a Teranyina d'abast Mundial, que és tot l'entramat de línies telefòniques en que els ordinadors es poden comunicar. També es sol abreujar com W3 o Web.

El WWW va ser un projecte del Sr. Tim Berners-Lee pel CERN, laboratori europeu de física de partícules, que està a Ginebra. Després del seu desenvolupament va passar a ser coordinat per el W3 Consortium als USA.

El WWW ha proporcionat a Internet una interfície homogènia i senzilla per a tractar informació via línies telefòniques. La seva característica fonamental és l'hipertext: la possibilitat de posar vincles o links a elements diferents, de forma que amb un simple click sobre una imatge o text ens porta a més informació relacionada sobre aquell tema particular. Es tracta també d'un sistema hipermedia, que vol dir que hi poden conviure diversos mitjans, com poden ser el text, imatges, sons, vídeo, etc.

D'acord amb el model client-servidor, els proveïdors d'informació instal.len ordinadors i programes servidors per a emmagatzemar i distribuir els documents, software, bases de dades, etc. I els usuaris de la xarxa, per la seva part, accedeixen a tota aquesta informació repartida per tot el planeta des de els seus propis ordinadors de casa o terminals a través d'ordinadors i programes client.

Què és el HTML

La sigla HTML -HyperText Markup Language- o llenguatge hipertext de marques, és el llenguatge utilitzat per a escriure els documents hipermedia del WWW. L'HTML és un llenguatge de marques que permet definir l'estructura i enllaços dels documents, que compleixen la norma SGML Standard Generalized Markup Language.

El W3 Consortium recopila tota la informació rellevant sobre l'HTML, recull i elabora propostes, desenvolupa nous projectes d'ampliació, marca els estàndards amb les diferents versions oficials. Actualment la versió que està en vigor és la HTML ver 4.0.

Què és l'HTTP

HTTP HyperText Transfer Protocol o Protocol de Transferència Hypertext és el protocol utilitzat pel WWW per a la comunicació entre clients i servidors, que permet transmetre qualsevol tipus de dades.

Què és l'URL

URL Uniform Resource Locator o Localitzador Uniforme de Recursos és l'anotació estàndard per a fer referència a qualsevol objecte de la xarxa Internet, que tant pot ser un document HTML, un servidor Gopher, un grup de News, etc. igual que els enllaços del WWW. D'aquesta forma, s'assegura que a nivell mundial, la forma en que estan emmagatzemats i es poden trobar els diferents recursos és la mateixa, fent possible que tothom amb qualsevol ordinador i plataforma, PC, Windows, Mac, Unix, etc. els documents siguin compatibles entre sí.


2. Principis bàsics

Lluny queda l'octubre de l'any 1995 quan sembla que a Espanya comença a arrancar d'una forma tímida la revolució Internet. Lluny també queden els programes visualitzadors de pantalles Web i editors d'HTML.
En aquella època no hi havia més remei que fer un arxiu HTML a mà. És el gran avantatge que té aquest llenguatge, no s'ha de compilar ni genera cap EXE. A l'hora també era un inconvenient, perquè no es podia veure a priori com estava quedant la pàgina, a diferència dels programes actuals amb tecnologia WYSIWYG. Per a fer una pàgina Web simplement fent servir qualsevol editor de text que guardi la informació en format text, com el Notepad de Windows o l'Edit del MS-DOS serveix, donat que una pàgina Web escrita en llenguatge HTML és simplement un text al que se li afegeixen diferent paraules clau, o tags, a l'inici i al final a l'objecte de dir-li al text que està a dins d'ell algunes propietats que ha de tenir.

Una paraula clau, tag, instrucció o element en llenguatge HTML consisteix en el signe < la-instrucció>- el text en mig i </l'acabament de la instrucció>. Observem el següent exemple:

Codi HTML Resultat visual
<bold>Pàgina d'inici</bold> 
Primer capitol
Pàgina d'inici 
Primer capitol

D'aquesta forma veiem que si volem posar un text en negreta, cal que l'envoltem per l'element o tag bold que en llenguatge HTML significa posar negreta. Cada tag, al seu temps, va envoltat pels signes < i >. Quan el tag és a la finalització de l'element que volem marcar, el tag va envoltat per </ i > que indica que és la finalització. (hi ha tags que no necessiten estar a la finalització, només a l'inici).
Si aquest primer text que hem introduït el guardéssim en format text, però no amb l'extensió TXT, sinó HTM o HTML, ja tindríem una primera pàgina Web llesta per a ser visualitzada en qualsevol programa visualitzador com pot ser Netscape o Internet Explorer.

A continuació es mostren tres exemples d'ús dels tags, en diferents formes, com poden ser:

  1. Quan es requereix tag d'inici i de finalització, anomenat directiva tancada:
     
<center>Menu d'inici</center>

Menu d'inici

  1. Quan només es necessari el tag a l'inici, anomenat directiva oberta:

<br> "genera un salt de línia"
  1. Quan el tag va acompanyat de paràmetres. En aquest cas, el tag és font, i els paràmetres de la mida amb size i el tipus amb face:

<font size="4" face="Verdana">Capitol 1</font> Capitol 1

Quan hi ha múltiples tags en un mateix bloc de text. En aquest cas el tag és h2 que indica que el text es visualitzi en forma de capçalera nº 2 i em que fa la funció d'itàlica:

<h2><em>Capitol 1</em></h2>

Capitol 1


3. Estructura bàsica d’un document HTML

Tot i que la pàgina Web està escrit en format text, s'han se seguir unes poques normes en quant a ordre dins del document. La pàgina Web, per petita o gran que sigui, ha de tenir, com a mínim el següent esquema:

<html> 
<head> 
<title>títol de la pàgina 
</title> 
</head> 
<body> 
contingut... 
</body> 
</html>
Indica l'inici del document en format HTML 
Indica l'inici de la capçalera del document 
Indica l'inici del títol 
Indica l'acabament del títol del document 
Indica la fi de la capçalera 
Indica l'inici del cos del document 
Contingut del document 
Indica la fi del contingut del document 
Indica la fi del document HTML

A l'apartart Contingut del document és a on van els continguts de la pàgina Web, que pot ser d'un línia a varies pàgines.

També cal indicar que un document pot no tenir la mateixa aparença visual en un visualitzador o en un altre. També cal anar amb cura dels elements i paràmetres emprats, donat que entre els diferents visualitzadors, hi ha certes variacions, poques,  entre els que reconeixen, donat una mica més de complicació entre els oficials del Consorci W3, els de, per exemple, Netscape i Internet Explorer.


© Melcior Oliveras 1998 melcior@intercom.es Anar endarrera Pàgina principal Anar endavant