Els serveis d'Internet
Ja hem explicat que dins d'Internet hi ha ordinadors dedicats a tasques diverses.
En aquest apartat veurem alguns dels serveis més utilitzats d'Internet:
el correu electrònic (e-mail)
la teranyina de documents (web)
els taulers d'anuncis (news)
i altres serveis complementaris (videoconferència, chat, real-àudio, ...)
El correu electrònic
Permet intercanviar missatges amb qualsevol altre usuari de la xarxa.
Els missatges acostumen a ser textuals, però també poden incorporar gràfics, sons, programes, documents...( Atach file à ....)
El seu funcionament és molt simple:
A la xarxa hi ha uns ordinadors que actuen com a servidors de correu. La seva funció és enviar, rebre i guardar els missatges que s'envien els usuaris.
Tots els usuaris d'Internet tenen una bústia, que no és més que un espai en el disc d'un d'aquests servidors.
Els usuaris tenen també una adreça de correu electrònic, que serveix per a localitzar la seva bústia quan algú els vol enviar un missatge.
Per enviar els missatges o recollir-los de la bústia cal fer servir un programa client de correu.
Els usuaris s'han de connectar regularment amb el seu servidor de correu, per tal de comprovar si han rebut missatges i recollir-los.
Quan un usuari consulta el seu correu, el servidor li passa els missatges i els esborra de la bústia.
Com localitzar adreces de correu ?
A Internet no hi ha un servei centralitzat de "pàgines blanques" per a la localització d'usuaris. Alguns servidors informen de les adreces de correu electrònic dels seus membres, i d'altres no ho fan.
El PIE disposa d'un "buscador" d'usuaris, al qual s'accedeix des de la seva pàgina principal de la web.
Hi ha algunes empreses que han posat en marxa bases de dades d'adreces de correu electrònic. Els usuaris han de registrar-s'hi voluntàriament si volen que algú altre els pugui localitzar. Trobareu alguns d'aquests serveis a les pàgines web:
La Web
Les sigles WWW (WorldWide Web: "La teranyina mundial"), W3 o WEB corresponen al servei més popular i utilitzat d'Internet.
Consisteix en la publicació de documents que poden estar formats per text, gràfics, sons, animacions i altres recursos multimèdia. Aquests documents són de tipus hipertextual i hipergràfic: això vol dir que hi ha determinades paraules o imatges que són enllaços cap a altres documents de la xarxa. N'hi ha prou amb un clic de ratolí damunt aquestes paraules o imatges per "saltar" a una pàgina diferent.
El format en què es presenten aquests documents s'anomena HTML 23 , i ha sofert diverses revisions i evolucions. La versió "oficial" més recent és la 2.0, tot i que ja es comencen a fer servir característiques que formaran part de la 3.0. Ens trobem, doncs, davant d'un estàndard que està en procés de creixement accelerat, i això obliga a actualitzar constantment els programes clients que fem servir per visualitzar aquests documents.
Les URL
Per localitzar un document en la xarxa cal conèixer el nom o l'adreça IP de l'ordinador on es troba, el protocol o instruccions que cal utilitzar per accedir-hi, el directori o "carpeta" on l'han desat i el nom del document.
Les expressions que s'utilitzen per a indicar tot això s'anomenen URL 24 , i tenen un format com el que us mostrem en aquest exemple:
Això ens indica que és un document que cal recuperar mitjançant el protocol HTTP 25 , que es troba a l'ordinador "www.xtec.es", al directori "/recursos/clic", i que s'anomena "index.htm"
Els programes clients de web també es poden fer servir per accedir a altres tipus de serveis, com els anomenats FTP o Gopher.
Un dels èxits de la web ha estat unificar en una única interfície d'usuari l'accés a diferents serveis que abans requerien programes diferents i complicats d'utilitzar.
Unes consideracions importants sobre les URL:
Sempre cal escriure-les respectant les majúscules i minúscules que tinguin. Si canvieu una minúscula per una majúscula no us funcionarà. També és important no confondre els guions "-" amb el subratllat "_".
Algunes URL utilitzen la titlla "~", que no es troba present als teclats espanyols. Per escriure aquest caràcter heu d'activar l'indicador de BLOQNUM i, mentre manteniu premuda la tecla ALT, escriure el número 126 en el teclat numèric. Quan deixeu anar la tecla ALT us apareixerà la "~".
Podeu simplificar les expressions del tipus "http://www.xtec.es" per "www.xtec.es". Els navegadors afegeixen el prefix "http://" per defecte quan no s'indica un altre protocol.
Recerca d'informació a la web
Localitzar la informació que ens interessa en aquesta teranyina formada per més de 70 milions de documents, creixent dia a dia, no sembla una tasca fàcil. Afortunadament, hi ha uns serveis de cerca que ens poden ajudar a fer-ho.
Podríem classificar els serveis de cerca en dues categories:
Els catàlegs organitzen la informació en arbres temàtics. Endinsant-nos en les branques d'aquests arbres podem trobar llistes d'enllaços a pàgines web on es tracta el tema que busquem. En alguns serveis fins i tot podem trobar un resum del contingut de cada un dels enllaços, i una valoració sobre la seva qualitat. Per mantenir els catàlegs cal un gran esforç humà, ja que és impossible automatitzar aquesta tasca. Les empreses que ofereixen aquests serveis es financen generalment mitjançant anuncis, que es mostren a la capçalera de cada full de cerca.
Els cercadors "full-text" són robots que es dediquen a navegar de manera automàtica, explorant tots els racons possibles. De tot el que troben en guarden una còpia, obtenint així un "mirall" del contingut de la xarxa. Per realitzar les consultes n'hi ha prou amb indicar una paraula que sospitem que estarà present en els documents que cerquem, i el robot ens contestarà amb una llista d'enllaços a pàgines on apareix. També podem indicar més d'una paraula, o combinacions lògiques del tipus "i", "o", "no", "a prop de", etc.
Aquests serveis acostumen a localitzar molts més documents que els catàlegs, però també és més difícil concretar-hi l'àmbit de la recerca.
Alguns servidors ofereixen els dos tipus de cerca (catalogada i "full-text"), i d'altres s'especialitzen en temes molt concrets, o en documents escrits en una determinada llengua.
__________________________________________________________________________________________
23 HTML: HyperText Markup Language: Llenguatge hipertextual per a avisos.
24 URL: Uniform Resource Locator: Localitzador estàndard de recursos.
25 HTTP: HyperText Transfer Protocol: Protocol per a la transferència de documents hipertextuals.
Aquests són alguns dels cercadors més potents:
SERVEI URL Catàleg Full-text
AltaVista
Servei molt ràpid i amb moltes
pàgines indexades. www.altavista.com X
Yahoo
Arbre temàtic molt complet. www.yahoo.com X X
InfoSeek
Indicació de pàgines
recomanades. www.infoseek.com X X
Excite
Valoració de pàgines segons
la seva qualitat. www.excite.com X X
Image Surfer
Buscador d'imatges. isurf.yahoo.com X X
Lycos
Permet buscar text, imatges
i sons. www.lycos.com X X
Magellan www.mckinley.com X X
Web Crawler www.webcrawler.com X X
VilaWeb
Catàleg de pàgines en català. www.vilaweb.com X X
Olé!
Catàleg de pàgines en
espanyol. www.ole.es X X
Yelow Web
Directori de pàgines europees. www.yweb.com X
Alltheweb www.alltheweb.com X X
Google www.Google.com X X
Motor de recerca a la Web
1) Anau a la pàgina http://www.elpais.es/p/d/especial/graficos/adn.htm i editeu un breu resum de l'article de Genètica que hi trobareu. ( Interessant )
2) Hi trobareu més informació a la pàgina http://www.elpais.es/p/d/20010213/opinion/edi1.htm
3) Empra un dels motors de recerca esmentats i tecleja "Proyecto Genoma". Trobaràs més informació per completar l'apartat anterior. Edita el teu propi Article ( per exemple amb Word o qualsevol editor de pàgines HTML )
Recursos multimèdia a la web
La informació que hi ha a la web no és només textual o gràfica: també podem trobar documents sonors, animacions, vídeos i entorns de realitat virtual. Per accedir a aquests serveis calen uns programes auxiliars, anomenats "plug-ins", "add-ons" o "components".
En alguns casos cal descarregar el programa auxiliar abans d'entrar a les pàgines que contenen recursos multimèdia, però les darreres versions dels navegadors de Microsoft i Netscape incorporen "de sèrie" alguns d'aquests components:
· Audio en temps real:
El component RealAudio permet reproduir dos tipus de documents sonors: arxius emmagatzemats i "tancats" amb una durada fixa, i esdeveniments sonors transmesos en temps real.
Si accediu al servidor www.catradio.es podreu escoltar l'emissió que estigui fent Catalunya Ràdio en aquest moment, o bé anar a la fonoteca, on hi ha emmagatzemats programes ja emesos. A diferència d'altres sistemes, no cal esperar a descarregar tot el fitxer de so per començar a escoltar-lo, ja que el servidor ens envia un "corrent" de dades que es transformen directament en so al nostre ordinador.
Trobareu una llista completa de servidors RealAudio de tot el món a www.realaudio.com.
________________________________________________________________________________________________________
26 VRML: Virtual Reality Modeling Language. Llenguatge de modelació de realitat virtual.
· Entorns de realitat virtual:
l'estàndard VRML 26 permet definir entorns gràfics en tres dimensions per on podem "navegar" virtualment. Hi ha dispositius òptics i mecànics especials que, connectats al nostre ordinador, permeten donar més realisme a aquests entorns. Si voleu provar-ho, aneu a la pàgina http://www.elpais.es/p/d/especial/graficos/tireless.htm i espereu una estona mentre es descarrega l'escenari virtual. A partir d'aquí, feu servir el ratolí per endinsar-vos-hi.
· Interfícies interactives Java:
El Java és un llenguatge de programació dissenyat especialment per a crear aplicacions interactives que funcionin sobre Internet. Les seves possibilitats són múltiples: consultar bases de dades, activar models de simulació, controlar animacions...
A la pàgina http://www.humnet.ucla.edu/humnet/french/faculty/gans/java/SolarApplet.html
trobareu un exemple d'animació interactiva del sistema solar controlat per Java. Trobareu també milers d'aplicacions i exemples a:
http://www.gamelan.com
Altres plug-ins i components:
L'oferta de complements per als navegadors web creix dia a dia.
Alguns dels més comuns són:
Component Fabricant URL
ShockWave Macromèdia www.macromedia.com
Acrobat Amber Adobe www.adobe.com
1) Un dels recursos disponibles a Internet és la traducció de pàgines en temps real. La pràctica consisteix en traduir de l'anglès un text breu ( 1 pàgina ) qualsevol i emprar qualsevol dels traductors disponibles a la Web. Uns quants els teniu baix:
www.systranet.com
www.foreign-word.com
www.transparentlanguage.com
www.amikai.com ( cal registrar-se abans )
2) Un altre recurs conegut és la possibilitat de "baixar" arxius de música en format MP3 que després podreu reproduir amb qualsevol PC que disposi de targeta de só i un programa client capaç de reproduir aquest tipus d'arxiu.
Fes la prova anant per exemple a qualsevol de les adreces que tens baix:
www.napster.com
www.mp3.com
3) És clar que Internet és una font inesgotable de Informació de tot tipus. Cada dia aquest volum augmenta amb l'aportació de usuaris, institucions, empreses i entitats privades...etc.
Fes una visita per exemple a la URL http://www.ciberpais.elpais.es/, hi trobaràs una secció d'articles d'actualitat sobre les noves tecnologies, telecomunicacions i el creixement de la xarxa Internet.
Com crear les pròpies pàgines web?
Crear les vostres pròpies pàgines a la web no és difícil: n'hi ha prou amb un processador de text i un programa de gràfics que els enregistri en format GIF o JPG. També necessitareu que algú us "llogui" un espai en el disc dur d'algun servidor per allotjar el vostre "web site".
Des de la pàgina principal de la web del PIE (www.xtec.es), a la secció Informació tècnica, podeu accedir a una guia que explica com començar a confegir els documents web.
Si us interessa crear les vostres pròpies pàgines amb temàtica educativa, podeu sol·licitar també un espai específic on allotjar-les.
El Centre disposa d'una pàgina que centralitza tota la informació a la adreça http://menorca.infotelecom.es/jmq
1) Podeu publicar els vostres articles parlant amb el responsable del Departament d'Informàtica Esteve Campins o bé amb Martí Martí.
2) Per a més informació, mireu-vos la pàgina http://www.xtec.es/usuaris/pag_pers.htm, o bé a la secció d'Informàtica del Centre a la URL http://menorca.infotelecom.es/~ecampins/
News
El servei anomenat "News" funciona d'una manera similar a com ho fan els taulers d'anuncis: qualsevol ciutadà de la xarxa pot penjar un avís, intervenir en un debat, expressar una opinió, comunicar una notícia... El seu missatge queda "penjat" en un tauler, i pot ser llegit per altres usuaris interessats en el tema.
Passat un temps, els missatges "caduquen" i són eliminats del tauler.
Hi ha dos nivells de funcionament d'aquest servei:
· Els taulers d'anuncis propis d'una empresa o institució, que resideixen en un únic ordinador. Només els usuaris que tingui accés a aquest ordinador poden consultar i participar en els grups d'informació o discussió.
Moltes universitats i grans empreses utilitzen aquest sistema per mantenir comunicats els membres de la seva comunitat.
· Els fòrums d'Usenet 27 , que resideixen en múltiples ordinadors alhora, connectats entre si i actuant com a "miralls" els uns dels altres. Actualment hi ha més de 6.000 grups de discussió, dedicats als temes més diversos.
La diferència amb el sistema anterior és que si participeu en un grup des d'un servidor de Catalunya, s'envia automàticament una còpia dels missatges que hi envieu a tots els altres servidors de la xarxa, i pot ser llegida des de qualsevol racó del planeta.
El format dels missatges és similar al del correu electrònic. La diferència fonamental és que ningú no s'encarrega d'enviar-vos els missatges a la vostra bústia, sinó heu d'accedir voluntàriament al tauler per llegir les intervencions o enviar-ne de pròpies.
__________________________________________________________________
27 Usenet: És el nom que rep el servei mundial de "news". Vindria a significar "La xarxa dels usuaris", i no està centralitzada ni controlada per cap organització.
Els diferents grups de discussió s'identifiquen mitjançant noms compostos, separats per punts. Per exemple, el grup anomenat rec.music.beatles és del tipus "recreatiu" i tracta temes de música, concretament sobre els Beatles.
El primer element del nom identifica d'una manera molt genèrica la naturalesa del grup.
Aquests són alguns d'aquests identificadors de primer nivell:
comp Ordinadors: maquinari, programari, sistemes, llenguatges i teories.
sci Ciències pures i aplicades. soc Temes socials i multiculturalitat.
talk Discussions i debats diversos.
news Discussions sobre el servei Usenet i els programes de news.
misc Miscel·lània de temes.
rec Temes recreatius (esports, jocs, música, humor...)
humanities Literatura i art.
alt Temes diversos (hi ha de tot!)
bionet Biologia.
bit Redistribució de llistes diverses de correu electrònic.
biz Negocis, productes i serveis.
hepnet Investigació sobre física d'alta energia.
info Redistribució de llistes de correu electrònic d'informació.
k12 Educació primària i secundària.
es Grups de discussió en espanyol.
No cal dir que cal tenir molt presents les normes de "netiquette" a l'hora de participar en els grups de news, ja que el vostre missatge serà llegit per milers de persones de tot el món. A la majoria dels fòrums d'Usenet cal participar-hi en anglès, tot i que n'hi ha d'específics per a altres llengües i cultures.
Podeu participar en català a soc.culture.catalan i a bit.listserv.catala, o en espanyol a soc.culture.spanish i a tots els que comencen amb es.
Programes clients
El funcionament dels diferents programes de News és força similar. Les funcions bàsiques dels programes clients de News són:
· Connectar-se a un servidor
La majoria de servidors de News són d'accés restringit, i demanen un identificador per accedir-hi. N'hi ha alguns de públics, com el de la Universitat Autònoma de Barcelona 28 , anomenat news.uab.es, que és el que utilitzarem en la pràctica.
. Subscriure's a un grup
Consisteix en indicar al programa client que ens interessa llegir els missatges d'un grup determinat. A diferència de les llistes de distribució de correu, el servidor no controla aquesta subscripció: és només una indicació per al nostre programa, que prepararà les carpetes necessàries per mostrar els missatges dels grups que haguem seleccionat.
. Descarregar missatges
En el moment de connectar-nos al servidor de News, el programa client llegeix només les capçaleres dels missatges. Per estalviar temps de connexió, podem demanar al programa client que llegeixi de cop tots els missatges dels grups que ens interessin (als quals ens haurem "subscrit") i llegir-los més tard, quan haguem tancat la connexió a Internet. Aquesta modalitat s'acostuma a anomenar "Off-line" o "Fora de línia".
. Enviar un missatge al grup ("post")
Tots els programes clients permeten redactar missatges i enviar-los al grup. Com en el correu electrònic, podeu escriure un missatge nou o fer una rèplica a un missatge existent. Quan un missatge enceta una discussió, el conjunt de rèpliques i contrarèpliques que es generen s'anomena "thread" o, en la versió catalana, "fil". Alguns programes permeten visualitzar els missatges agrupats per "fils". Quan una rèplica és molt personal, o s'escapa del tema d'interès del grup, és millor adreçar-la per correu electrònic a l'autor del missatge original, en comptes de fer un "post" a tot el grup.
Els programes clients acostumen a marcar amb un símbol especial els missatges que ja haguem llegit. Recordeu, però, que la vida dels missatges en els servidors de News és força efímera: acostumen a esborrar-se al cap d'uns pocs dies, així que si us interessa conservar-ne algun l'haureu d'enregistrar en un fitxer al vostre disc dur.
__________________________________________________________________________
28 El servidor de la UAB era de lliure accés en el moment d'elaborar aquesta documentació. Si tinguéssiu problemes per accedir-hi, podeu trobar una llista d'altres servidors a: http://www.geocities.com/Hollywood/2513/news.html
Altres serveis
Hi ha altres programes i serveis, alguns també força interessants, dels quals, per raons d'espai, en farem només un breu apunt.
La majoria d'aquests serveis necessiten programes clients específics, que acostumen a ser de shareware 29 .
1) Si els voleu provar, us recomanem una visita a la secció "Windows 95" del servidor TuCows: http://www.catalunya.com/fitxers/fitxers.html
2) També ho podeu provar amb la pàgina de la revista PC-Actual, allà podreu descarregar segurament alguna versió Shareware o Freeware dels programes d'us d'Internet més habituals.
FTP
Les sigles FTP corresponen a File Transfer Protocol (Protocol per a la Transferència de Fitxers). Es tracta d'un servei que permet escriure i emportar-se fitxers del disc dur d'un ordinador remot. Els servidors públics d'FTP són grans llibreries on hi podreu trobar tot tipus de programes i fitxers.
Hi ha dos nivells d'utilització de l'FTP:
· Per rebre fitxers podeu utilitzar qualsevol dels navegadors del mercat.
Proveu d'escriure a la línia d'URL l'adreça ftp.upc.es i podreu "navegar" pels directoris del servidor FTP de la Universitat Politècnica de Catalunya.
Molts servidors FTP ofereixen un accés alternatiu des de pàgines web, on es pot presentar més clarament la informació de cada fitxer. Des del punt de vista de l'usuari que vol rebre un fitxer, és indiferent que el servidor sigui FTP o web: tots dos es comporten de la mateixa manera, i sovint els enllaços de les pàgines web apunten directament a servidors FTP.
A més d'aquests ordinadors de lliure accés, n'hi ha d'altres als quals només hi poden accedir aquells
usuaris que estan autoritzats: abans de poder consultar la informació haurem de donar el nostre nom
d'usuari i la nostra contrasenya.
Aquest sistema s'utilitza per exemple per controlar l'accés als ordinadors on hi ha hostejades les nos-
tres pròpies pàgines WEB. En aquest cas parlarem d'un FTP identificat.
· Per enviar els vostres propis fitxers cap a un servidor FTP necessitareu un programa client especial 30 , i el permís de l'administrador del sistema per poder accedir-hi. Els usuaris que publiquen les seves pàgines web en un servidor utilitzen normalment l'FTP per fer-les-hi arribar.
Un sistema ràpid i senzill per a la realització de les transferències de fitxers és emprar el navegador
que tenim per a la visualització de pàgines WEB. Recordem que a les pàgines WEB s'empra abans
de l'adreça http://www. per assenyalar el tipus de servidor. Per poder accedir una adreça FTP haurem-
rem de posar ftp://ftp seguit del nom del servidor. Així, per exemple, el servidor FTP de la Universitat
d'Oviedo té la següent adreça:
Tots els llocs FTP presenten sempre la mateixa estructura, organitzada en carpetes i molt semblant a
l'emprada per Windows en organitzar la informació al disc dur.
A la imatge que ve a continuació podem observar el següent:
La indicació del directori actiu (en aquest cas, mirror3/win95).
Accés al nivell superior (la carpeta d'on venim, en el nostre cas seria mirror3).
Un llistat de fitxers i carpetes, que apareixen per ordre alfabètic, amb indicació de les seves característiques (nom, grandària, data de creació i tipologia de l'arxiu).
Per accedir a una determinada carpeta, pitjarem damunt el seu nom i poc temps després podrem
veure a la pantalla el contingut d'aquesta.
Pràctiques
1) Obre el teu navegador. Accedeix amb aquest al lloc FTP que acabam d'esmentar. Recorda
que la seva adreça és: ftp://ftp.uniovi.es.
Observa els diferents elements que apareixen a la pantalla i tracta d'identificar-los.
2) Obre el teu navegador. Accedeix amb aquest al següent lloc FTP: ftp://ftp.rediris.es
Volem descarregar un fitxer anomenat ws_ftple.exe que emprarem en pràctiques posteriors
El pots trobar al següent camí, al lloc abans esmentat:
software/win95/winsock/FTP
En cas que no puguis descarregar-ho en aquesta direcció prova amb altres versions del
mateix programa:
ws_ftple.zip en um.es/pub/win95/internet/ftp
ws_ftp95.exe en usal.es/software/win95_nt/internet/ftp
Posa'l en una carpeta del teu disc dur, i més endavant tornarem a parlar-ne.
3)Fes una visita a alguna de les adreces proposades baix. Trobaràs tot tipus de programes Shareware per usuaris de Windows.
Utilitats per Windows 95,98,NT i CE
La millor Web en espanyol per usuaris de PC.
Telnet
El servei Telnet permet comandar remotament un ordinador que treballi amb el sistema operatiu UNIX. Per utilitzar-lo cal tenir un identificador personal en el servidor on us connecteu, i conèixer la complicada sintaxi de les seves instruccions. Es tracta, doncs, d'un servei poc atractiu i amb una interfície d'usuari prehistòrica, comparada amb la web. Encara queden, però, alguns llocs als quals només es pot accedir per Telnet, com els catàlegs de les biblioteques universitàries.
IRC
El servei IRC 31 és semblant a la "banda ciutadana" dels radioafeccionats: mitjançant un programa client heu de connectar-vos a un servidor, on podreu escollir més de 3.000 canals diferents per "parlar". Les intervencions es fan per escrit, tot i que alguns programes (com el NetMeeting, que veurem més endavant) comencen a fer possible també la comunicació sonora.
Cada canal té un identificador diferent, i s'hi tracta una temàtica determinada. Les intervencions es transmeten en temps real, mitjançant xarxes com Undernet, que connecta servidors de tot el món. També hi ha servidors que organitzen tertúlies sobre un tema específic amb la presència de convidats (escriptors, artistes, polítics, científics...). A Catalunya, el servidor VilaWeb organitza setmanalment una d'aquestes tertúlies, que s'anuncien a: http://www.vilaweb.com
Cada canal té un grup de moderadors (anomenats "operadors"), que disposen d'uns drets especials: fixar el tema de la conversa, donar la paraula o expulsar del canal els usuaris que no en respectin les normes de convivència.També és possible establir converses privades, i intercanviar fitxers (gràfics, sons, text...).
A diferència del que passa amb el News, les discussions als canals IRC no queden enregistrades al servidor: l'única manera de seguir-les és connectar-s'hi en el moment en què es produeixen.
_______________________________________________________________
29 El shareware és un sistema de distribució de programes que es basa en l'aportació econòmica dels usuaris un cop avaluada la qualitat del producte. També hi ha el freeware (programes d'ús gratuït), el postware (l'autor només demana que li envieu una postal) i altres variants.
30 El Windows 95 incorpora un client FTP, que podeu executar des d'una finestra MS-DOS escrivint "ftp", però per fer-lo anar haureu de conèixer la sintaxi dels comandaments propis d'aquest protocol. Us recomanem un programa client amb gestió visual de les operacions (com el WS-FTP, que és freeware i el podeu trobar al TuCows)