La temperatura mitjana de la superfície global entre els anys 1961 i 1990.
Temperatura mitjana de la superfície entre el 1995 i 2004 respecte el període entre el 1940 i 1980. L'escalfament global és l'increment de la temperatura mitjana de l'aire proper a la superfície de la Terra i dels oceans des de mitjans del segle XX fins a l'actualitat.
La temperatura global de la superfície va augmentar 0.74 ± 0.18 °C durant els últims 100 anys. El Grup Intergovernamental sobre el Canvi Climàtic (IPCC) conclou que gran part de l'augment des de mitjans del segle XX és degut a l'augment de concentracions antropogèniques de gas hivernacle. Probablement fenòmens naturals com la variació solar i els volcans van provocar una mica d'escalfament global des de l'època preindustrial fins al 1950 i un lleuger refredament des del 1950 cap endavant. Aquestes conclusions bàsiques han estat aprovades per, com a mínim, 30 societats i acadèmies científiques,, incloent totes les acadèmies nacionals de ciència dels països més industrialitzats. Mentre que alguns científics individuals han mostrat desacord amb aquesta hipòtesi, la gran majoria de científics que treballen en el canvi climàtic estan d'acord amb les conclusions principals de l'IPCC.
Projeccions de models climàtics indiquen que les temperatures de la superfície s'incrementaran d'1,1 a 6,6 ºC durant el segle XXI. L'incert en aquesta estimació és l'augment o no d'emissions de gas hivernacle i l'ús de models amb una sensibilitat climàtica diferent. Una altra cosa incerta és com l'escalfament i altres canvis relacionats variaran en cada regió. La majoria dels estudis se centren en el períodes després del 2100, i es creu que l'escalfament continuarà uns mil anys si el nivells de gas hivernacle s'estabilitzen. Això es degut a la gran capacitat de calor dels oceans.
L'augment de la temperatura global provocarà l'elevació del nivell dels mars i canviarà el nombre de precipitacions, incloent una expansió de les regions subtropicals desèrtiques.Altres efectes efectes inclouen l'augment en la intensitat del clima extrem, canvis en les collites, modificacions de les rutes comercials, el retrocés de glaceres i extinció d'espècies.
La majoria dels governs han signat i ratificat el Protocol de Kyoto per reduir les emissions de gas hivernacle.