Antecedents - Escalfament Global - Canvis Climàtics - Problemes Ambientals - Efecte hivernacle - Mesures adoptades - Noticies d'actualitat - Energies renovables - Referències


Protocol de Kyoto

Posicionament dels estats del món, l'any 2009, respecte al Protocol de Kyoto. El Protocol de Kioto és un conveni internacional per la prevenció del canvi climàtic, auspiciat per l'(ONU) dins de la Convenció Marc de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic (CMNUCC) i signat el 2002 per la Unió Europea, que té com a objectiu que els països industrialitzats redueixin les seves emissions un 8 % per sota del volum del 1990, ja que els que estan en vies de desenvolupament no tenen cap restricció, com es el cas de la Xina, l'Índia, o el Brasil, per citar-ne els més contaminants. El seu nom formal en anglès es Kyoto Protocol To the United Nations Framework Convention on Climate Change.

L'11 de desembre de 1997, els països industrialitzats es comprometeren en la ciutat de Kyoto a executar un conjunt de mesures per reduir els gasos d'efecte hivernacle. Els governs signataris pactaren reduir en un 5,2 % de mitjana de les emissions contaminants entre 2008 i el 2012, prenent com a referència els nivells del 1990. L'acord va entrar en vigor el 16 de febrer de 2005 després de la ratificació per part de Rússia el 18 de novembre del 2004.

L'objectiu principal és lluitar contra els efectes del canvi climàtic. Segons les xifres de la ONU, es preveu que la temperatura mitjana de la superfície del planeta augmenti entre 1,4 i 5,8 ºC d'aquí al 2100, encara que els hiverns siguin més freds i violents. Això es coneix com a escalfament global. "Aquests canvis repercutiran greument en l'ecosistema i en les nostres economies", senyala la Comissió Europea sobre Kyoto.

El compromís serà d'obligatori compliment quan ho ratifiquin els països industrialitzats responsables d'almenys, un 55 % de les emissions de CO2. Amb la ratificació de Rússia el març del 2005, després d'aconseguir que la UE pagui la reconversió industrial russa, així com la modernització de les seves instal·lacions, en especial les petrolieres, el protocol ha entrat en vigor.

Per la seva banda, el govern dels Estats Units (tant amb Bill Clinton, com George Bush, com amb Barack Obama), es neguen a ratificar el Protocol.

Política europea:

La Unió Europea ha portat a terme diverses iniciatives relatives al canvi climàtic des de l'any 1991, quan va publicar la primera Estratègia comunitària per limitar les emissions de CO2.

El 29 d'abril de 1998, la Comunitat Europea va signar el Protocol de Kyoto a Nova York, i posteriorment, el 31 de maig de 2002, tots els estats membres de la Unió Europea van ratificar el Protocol de Kyoto i es van comprometre a rebaixar un 8% el nivell d'emissions de gasos amb efecte d'hivernacle entre els anys 2008 i 2012, segons els gasos emesos l'any base (1990).

Com a conseqüència dels compromisos derivats del Protocol de Kyoto, la Unió Europea va haver de prendre accions més contundents per tal d'assegurar el compliment de les reduccions d'emissions en el període 2008-2012. Aquestes accions es basen, principalment, en el Programa europeu de canvi climàtic i en el règim de comerç de drets d'emissió de gasos amb efecte d'hivernacle dins de la UE, que és un dels pilars de l'Estratègia comunitària sobre el canvi climàtic.