Enrera
Mòdul 3
El tractament del so digital
  Pràctica
1
2
3
4
   
Exercicis
Exercicis
 
 
  L'objectiu d'aquestes pràctiques d'ampliació és saber aprofitar amb finalitats educatives els CD musicals per a determinats moments i disposar d'altres recursos en general. Us recordem que no són obligatòries, però si molt recomanables.
   
 
Pràctiques d'ampliació   
   
 

Pràctica 1

Contingut

Un cop més tornem a repetir que podem utilitzar els CD d'àudio amb finalitats educatives dins el centre i pensant en muntatges musicals de tres o quatre cançons seleccionades. Passarem a treballar el so que ja tenim enregistrat. Es tracta de les músiques dels CD.

Segur que en algun programa de ràdio escolar, en una festa de l'escola, en alguna aplicació del programa Clic, en algun muntatge audiovisual, haureu tingut necessitat de fer servir una cançó d'algun CD musical.

Certament, les músiques fan guanyar molt en determinats productes audiovisuals. Només cal encertar el tipus de música i el moment quan el fem aparèixer.

Anem a la cosa pràctica. Com poder utilitzar les pistes dels CD- àudio amb finalitat educativa amb el programa CD-Copy.

 

 

Desenvolupament de la pràctica

Si el que pretenem és copiar una determinada cançó del CD de música al nostre disc dur per a una posterior edició, obrirem el CD, fent clic amb el botó dret del
ratolí a la unitat de CD. Observarem que, si intentem copiar una cançó
determinada al disc dur, l'únic que copiarem és l´índex de la cançó, amb extensió *.cda, que ocupa al voltant de 50 bytes.

Podem fer servir programes com: CD'n'GO, Cdex, CDCOPY, CDDAE, o d'altres. En aquest cas practicarem amb el CDCOPY, que no vol dir que sigui el més bo, sinó que té un equilibri entre facilitat d'ús i qualitat.

La major part del programari utilitzat el trobareu al CD de materials de la SGTI. També el podeu descarregar d'Internet. Podeu anar a http://tucows.uam.es, o, en cas concret del CDCOPY a http://www.cdcopy.sk.

Farem servir la versió V4.518, tot i que ja teniu disponible la 4.735. Cada quinzena, aproximadament, surt una nova versió (l'imparable tema de les versions... ). Però els paràmetres fonamentals no varien. Si a l'obrir el programa us surt un missatge d'error, penseu que no totes les unitats de CD-ROM (especialment les de més de tres anys d'antiguitat) són compatibles amb aquests tipus de programaris que extreuen so.
 

  • Observeu la finestra principal. A baix, a la dreta, podem triar les opcions per escoltar les pistes.

  •  
  • La finestra gran serveix per seleccionar la pista. Ens mostra la durada en MB i en temps.

  •  
  • La part inferior ens mostra la qualitat del nostre enregistrament. Per defecte i per conservar la mateixa qualitat original, farem servir les mateixes opcions que a la finestra de dalt (Stereo, 16 bit, 44100 Hz.).

  •  
  • Recordeu de regular la sortida de volum a la finestra de Control de volum al lliscador de CD Audio. El control de volum no afecta l'enregistrament, només té a veure per a escoltar més alt o baix.

  •  
  • Aneu a Arxius | Opcions. Disposareu de diverses opcions. Deixeu totes les opcions per defecte, tot i que cal observar la gran quantitat d'opcions que tenim.




  • Assegureu-vos que a General | Save file as l'opció és a WAV.
     
  • Torneu a la finestra principal i trieu una pista.
  • Premeu l'opció d'enregistrament 


  • Seleccioneu el directori i disc on voleu enregistrar el vostre arxiu en WAV. Aproximadament ocupa uns 10 Mb per minut. Aneu a Browse for folder.
  • Finalment, seleccioneu Copy selected Track.

  • Podeu sentir el vostre arxiu WAV fent doble clic damunt l'arxiu des de l'explorador o a la carpeta corresponent (en Win 95).


 

 

Pràctica 2

L'objectiu d'aquesta pràctica és conèixer i treballar el format MP3. 

Contingut

Normalment, els senyals d'àudio digital són enregistraments de mostres de 16 bits. Així, es necessiten al voltant de 10 MB per representar un minut de música estèreo amb qualitat de CD. Fent servir la codificació d´àudio MP3 l'espai d'emmagatzematge es redueix en un factor de 10:1 sense perdre qualitat. És a dir, el minut de música amb qualitat estèreo de CD ocupa tan sols 1 MB. Les prestacions del format MP3 són impressionants. Aquesta meta ha estat aconseguida pel grup MPEG (Moving Picture Coding Experts Group), creat al 1988 per desenvolupar estàndards internacionals de compressió-descompressió, processament i representació codificada d'imatges en moviment, àudio i la seva combinació. És a dir, que ens podem baixar amb 3 Mb d'Internet una cançó de 3 minuts. També ens haurem de fer amb algun reproductor del format (ja circulen a centenars per la xarxa). El més popular i gratuït ( freeware ) és Winamp.

MP3 és un format de compressió de so (Mpeg Layer III) que aconsegueix una ràtio de compressió de 1:11 sense pèrdua de qualitat apreciable. Això significa que en un CD-ROM podem enregistrar uns 11 CD-Àudio (unes 150 cançons). El problema és que, per poder escoltar les cançons ho haurem de fer per l'ordinador, amb un programa reproductor d'MP3. A més a més, ens trobem amb el problema de la legalitat. És legal que fem còpies de seguretat dels nostres originals, però no que els fem circular per Internet. Empreses com Napster o Mp3.com s'han vist envoltades darrerament en aquests problemes legals d'autoria i reproducció.

Desenvolupament de la pràctica

Per a obtenir un arxiu MP3 amb qualitat CD hem de passar obligatòriament per tres passes.

  1. Primer hem d'extreure la informació del CD-àudio i copiar-la al disc dur. Ja hem vist aquesta operació a la pràctica d'ampliació 1 amb el programa CDcopy. També podríem fer servir el WinDAC32>, l'Easy CD-DA Extractor o l'AudioGrabber. Amb això obtindrem un voluminós fitxer en format *.WAV

  2.  
  3. Degut a la gran mida d'aquests fitxers, necessitem comprimir-los. I és aquí on necessitem un  compressor, que ens passarà aquest fitxer WAV a fitxer MP3, que té pràcticament la mateixa qualitat de so ( la pèrdua serà pràcticament inapreciable ), però ocupa 11 vegades menys espai. Podem fer servir programes com el mateix CDcopy, l'MP3 Compressor, l'Electronic Cosmo's MPEG Suite, l' AudioCatalyst,  el Mplifier, etc. N'hi ha molts, cada dia més. El mateix WinAmp també ho fa.

  4.  
  5. Finalment, per poder escoltar l'arxiu o cançó, necessitarem un reproductor d'MP3, com el WinAmp (del qual en parlarem al final d'aquesta pràctica complementària 6). També n'existeixen d'altres com el Sonique, Kjofol, Wplay, Unreal Player, etc.
Així que, directament, farem el procés, amb el CD-Copy.
Seleccionem una cançó ajudats pel menú de reproducció de sota a la dreta i triem l'opció d'enregistrament que diu MP3 (Layer 3)

  • I configurarem les opcions a Arxiu | Opcions. Tenint en consideració les opcions que vénen a les pestanyes MP3 | WAV.. i també a READ | Compress. Us proposem aquestes:

  • No oblideu d'especificar on voleu que s'enregistrin els arxius resultants a la pestanya SAVE.
     

  • Un cop configurades les opcions triarem la cançó. I farem clic la icona del disquet .
  • Llavors començarà un doble procés. Primer farà un canvi de format de Cd-Àudio a *.Wav. Un cop acabat (pot durar 1-2 minuts), automàticament començarà el canvi de format de *.Wav a Mp3 (aquest procés triga al voltant de 9 -12 minuts per cançó).


  • De Cd-Audio a *.wav


    De *.Wav a MP3

  • I ja tenim el nou arxiu en MP3. Ara, per poder-lo escoltar, necessitarem un programa reproductor, que podem trobar a la següent pràctica.
 

Pràctica 3

L'objectiu d'aquesta pràctica és reproduir un fitxer Mp3 amb un programa descompressor.

Contingut

Un cop aconseguit el fitxer MP3 necessitarem un programa per poder escoltar-lo.
Bàsicament, el que farà és descomprimir un senyal per maquinari i programari a la vegada. D'entre tots els reproductors, el més conegut és el winAMP, que no vol dir el més bo. Podem trobar molts programes d'aquest tipus. Recordeu que tots són de tipus shareware. Mentre escolteu alguna cançó amb el WinAmp ( o d'altres programes ), procureu no carregar de feina feixuga el processador del PC, ja que arralentireu tot el programari.

 

Desenvolupament de la pràctica

El winAMP és el reproductor d'arxius de so del tipus MP3 més extés. Per ser capaços de reproduir aquest tipus de fitxers haureu de disposar com a mínim d'un 486 a 100 Mhz amb la seva corresponent targeta de so. 

La major part del programari utilitzat el trobareu al CD dels Materials de formació de la SGTI. També els podeu descarregar d'Internet. Podeu anar a    http://www.winamp.com
Molts suplements dominicals o revistes d'informàtica inclouen també el programa en CD-ROM. Aquest no té cap problema de legalitat. Al vostre gust.

Per a fer la instal·lació simplement heu d'executar-lo i aquest es guardarà al directori que digueu, associant l'extensió MP3 amb ell mateix, per tal que al clicar damunt un arxiu MP3 aquest s'executi automàticament. 

    Aquest és l'aspecte que té: 

El podem dividir en tres parts. A la zona superior esquerra tenim el reproductor en si. A sota tenim l'equalitzador gràfic i a la dreta l'editor de llistes de cançons. Podem triar de veure-ho tot o només alguna d'aquestes zones. 

Destaca el fet que, des del reproductor podem controlar el volum, el balanç i el reproductor de CD, així com que podem fixar-nos equalitzacions diferents segons els nostres gustos o estils musicals.

Existeixen moltes més possibilitats: cerca per internet dels títols de les cançons, filtres predefinits, estils, convertir arxius mp3 a wav i viceversa, dissenys diferents de presentació, llistes determinades de reproducció, etc. Es tracta d'un programari força complert que cal anar descobrint en totes les seves vessants.

 

Pràctica 4

Contingut

L'objectiu d'aquesta pràctica és fer servir un "lector" d'àudio en una aplicació concreta: el Word 97. Es tracta d'una aplicació concreta de la Universitat Politècnica de Catalunya que té uns resultats concrets; tot i que, com ells mateixos diuen, encara resta camí per recórrer.
Si més no, moltes vegades, quan escrivim directament un text a un processador de textos, molts cops hem d'allunyar els ulls del teclat per rellegir allò que estem component per fer una lectura més comprensiva del que estem dient.

Una aplicació concreta que pot ajudar-nos a desenvolupar aquest procés de maduració del que escrivim pot ser la que ara practicarem, un lector de textos. I en català. Fixeu-vos que és el procés contrari al que encara manca per desenvolupar en català, el programa que pugui ser capaç de dictar textos directament al processador de textos, que presenta força dificultats tècniques i precisa de molt maquinari. Tot arribarà.

Desenvolupament de la pràctica

Farem servir el programa UPCTV, que podeu trobar al CD del Sinera 99 al directori:
Unitat de CD-Rom:\Prg_educ\Educesp\upctv
O també connectar directament per Internet al grup de la parla a:

http://gps-tsc.upc.es/veu
O cercar al mateix CD de materials de formació de la SGTI.
  • Executeu l'arxiu 
  • Per defecte es crearà el directori Upctv al disc dur, amb els arxius necessaris.
  • Quan obriu el Word, per defecte s'obrirà el menú de la plantilla:

  • Pot estar ubicada damunt la plana en blanc o dalt a la dreta al menú d'eines i icones.
     

  • Si no és així, assegureu-vos que la plantilla Upctv.dot resta copiada al directori C:\Arxius de Programa\Microsoft Office\Plantillas. 

  • o, en tot cas, cridar-la manualment des del menú Herramientas | Macro.
    (no té perquè presentar cap problema d'instal·lació)
1.- Obriu un text en català o, millor, escriviu-ne un de nou. Amb unes paraules és suficient.
2.- Feu clic primer al menú de la UPC lector on diu 
3.- Situeu el cursor al començament de paràgraf. Feu clic a
Play.

4.- Automàticament es seleccionarà el paràgraf on era situat el cursor i començarà a sentir-se la lectura del mateix (reviseu el control de volum si no sentiu res). Només reproduirà el paràgraf, no tot el text.
5.- Quan s'aturi, reviseu la velocitat de lectura amb les icones 
6.- Podeu triar també la veu d'home o dona fent clic abans a la icona 

 

Pràctica 5

Contingut

L'objectiu d'aquesta pràctica és conèixer una altra aplicació didàctica del so. En aquest cas aprofitarem la compressió-descompressió del mateix mitjançant uns codis propis d'un programa (que res tenen a veure amb la codificació *.wav, *.mid, *.mp3) per tal de sentir la ràdio en directe des d'Internet. 

Sí, heu llegit correctament. Amb uns CODECS (algoritmes de CODificació i DECodificació) propis d'un programari podreu sentir amb una qualitat acceptable qualsevol tipus d'emissió sonora que faci servir aquest sistema per la gran xarxa d'Internet. Per això, evidentment, cal que tingueu el programari i que el lloc des d'on surt l'arxiu també ho tingui (ells - l'emissor - i nosaltres - el receptor).

El gran avantatge del sistema Real Audio respecte d'altres formats de so és que no haurem d'esperar completament a que l'arxiu sigui al nostre disc dur, de forma i manera que, a mesura que van arribant paquets d'informació, el nostre sistema l'anirà reproduint sense necessitat de tenir l'arxiu sencer. A aquest sistema se l'anomena so progressiu. En anglès " streaming ", també aplicable a paquets d'àudio i vídeo.

Les darreres versions dels navegadors Explorer i Netscape Navigator ja tenen de sèrie aquest programari. En el cas d'Explorer la tecnologia la basa en el programa Netshow, mentre que Netscape aposta pel Real Audio. Ens fixarem més en el segon, ja que és el que més podrem trobar a la gran xarxa.

Si el nostre navegador no tingués el Real Audio (player), el podem aconseguir fàcilment a:

http://www.real.com

Aquest format progressiu també permet l'emissió de vídeo, tot i que la gran popularitat d'aquest format ha estat aconseguit per les transmissions de programes de ràdio.

Per acabar, comentar també que és possible no només la recepció d'aquest format. També podríem crear fitxers transmesos per Real Audio, tot i que els hauríem d'emetre com a fitxers amb començament i final des d'una adreça http, i la gràcia d'aquest format és la continuïtat de dades emeses des d'un sistema dedicat (des del servidor), amb maquinari especialitzat i potent.

Desenvolupament de la pràctica

Tens el programa?

  • Verifiqueu que treballeu amb el Netscape Navigator i teniu instal·lat el programari del RealPlayer reproduint aquest arxiu:

  • test.rm
    • No cal que el guardeu en disc. L'heu d'obrir per reproduir.
    • Veureu que s'obre una finestra i s'executa el programa reproductor.



    • Si voleu veure una "emissió" de so i vídeo (des del CD, és clar) feu clic aquí:
    • test de realaudio d'imatge i so
      Pràctica 6
    • Podreu sentir la ràdio en directe o la ràdio a la carta (emissions ja fetes de programes habituals i diaris) de les emissores:




    • Si teniu possibilitat de posar una ràdio al mateix temps, sintonitzeu l'emissora i notareu un desfasament d'uns cinc segons aproximadament entre el "directe" i el real audio (totalment normal).

    • Veureu que hi ha d'altres emissores de ràdio-televisió que també fan servir el mateix mitjà.
      Pràctica 7

    Anirem una mica més enllà amb el programa Music Time, creant una senzilla partitura de música.

    • Engegueu el programa Music Time i creeu un nou arxiu en blanc.
    • A l'obrir-se el menú de distribució de pentagrames, feu clic en aquest ordre:

    • 1.- Pentagrames simples
      2.- 1 pentagrama per sistema
      3.- 5 sistemes per plana
      4.- 3 compassos per sistema


    • Les notes a incloure al pentagrama són aquestes :
    • Les eines bàsiques les teniu a les icones:

    • En rosa, l'eina d'esborrar. El Play, rec i stop són més coneguts.

    • Deseu el resultat de la vostra composició en format *mid. al vostre disc dur.


      Pràctica 8

    Per tal que els que esteu interessats en ampliar alguns dels conceptes aquí expressats especifiquem alguns enllaços bàsics sobre diferents continguts. Són bàsics. A partir d'aquests (i molts d'altres),podeu accedir a tot un món "musical" digital. Proveu, sinó, de posar mp3, wav, o mid a qualsevol dels cercadors que utilitzeu més sovint. Quedareu sorpresos de la quantitat de planes que us sortiran relacionades.
     
    Eines del Racó del Clic
    http://www.xtec.es/recursos/clic/cat/rec/soft.htm
    Arxius MP3
    http://www.mp3.com
    Arxius wav
    http://www.music4flash.com
     
    http://www.killersound.com
     
    http://www.wavcentral.com