Enrera
Mòdul 3
El tractament del so digital
  Exercicis 
   
 
 
  Heu d'enviar per correu electrònic, en un únic fitxer comprimit, el resultat dels exercicis que a
continuació es proposen.

Tots ells estan basats en les pràctiques 1 a 5.

 

Exercici 1
 
  • Digitalitzeu la vostra veu fent una presentació. Feu servir l'enregistrador de so a una resolució de 22.000 Hz mono i una durada de 15 segons (aproximadament).

  • Editeu el fitxer per eliminar els silencis o sorolls de principi i final. Ho podeu fer tant amb
    l'enregistrador del Windows com amb el Cool Edit.

  • Feu una reducció a 11.000 Hz per minimitzar el volum (ho podeu fer quan guardeu l'arxiu al disc dur). Podeu posar-li de nom veu.wav.

  • Enviareu al tutor/tutora el fitxer final en format WAV (el podeu comprimir també). Feu servir les indicacions de la pràctica 5 (si ho feu amb el Cool Edit) sobre la compressió wav per guardar l'arxiu en la màxima qualitat en el mínim espai.



  Exercici 2
 
  • Enregistreu una font externa de so a través del connector LINE IN de la targeta de so (d'un CD o d'una ràdio). En cas de tenir una targeta sense aquesta entrada, feu servir la del micròfon (MIC), tenint la precaució d'enregistrar amb el nivell de so del control de volum molt baix (sinó es saturarà de seguida). Si ho feu amb el Cool Edit, monitoritzeu l'entrada de so (els controls vermells de baix).

  • També podeu enregistrar uns segons de música directament del CD ajustant els paràmetres del menú d'enregistrament del control de volum i fent servir l'enregistrador de sons del Windows. Vigileu els nivells!

  • Enregistreu en total uns 15 segons de música o ràdio (trieu el que us estimeu més de contingut...).

  • Com sempre, rebaixeu una mica la qualitat per tal que el fitxer no sigui enorme (poden ser uns 22.000 Khz, estèreo, 8 bits, més o menys). Feu servir les indicacions de la pràctica 5 (si ho feu amb el Cool Edit) sobre la compressió wav per guardar l'arxiu en la màxima qualitat en el mínim espai.

  • Poseu-li el títol musica.wav


  Exercici 3
 
  • A aquest exercici heu de treballar amb l'arxiu msound.wav, (ja l'heu treballat a la pràctica 2) que podeu baixar-vos clicant amb el ratolí (botó dret) i triant l'opció Anomena i desa l'enllaç, o fent doble clic per tal que s'obri el reproductor que tingueu instal·lat per defecte . L'arxiu de so ocupa 135.876 bytes, i amb 22.050 Khz/8bits/mono dura uns 6 segons (és l'arxiu d'obertura de Windows 95).

  • Recupereu l'arxiu des del programa Cool Edit.

  • Seleccionant i copiant, feu que es senti 3 vegades seguides (copy, paste). Editeu bé l'arxiu per tal que entre cada reproducció hagi silenci (amb un segon de silenci, o menys, és suficient).

  • Al segon i tercer cop que es repeteixi el so, apliqueu un "efecte" (pot ser un eco, per exemple), diferent (l'efecte) els dos cops. Sentiu tot l'arxiu un parell de cops per saber si resulta "interessant" de sentir o cal canviar l'efecte. Apliqueu originalitat sonora. Moltes obres sonores neixen així i amb uns petits coneixements musicals!

  • Enregistreu l'arxiu final amb el nom creacio.wav amb l'especificació ACM Waveform amb compressió mp3 de 18Kbit/s 11,025 Hz stereo 2Kb/s, segons l'explicat a la pràctica 5. Ha de tenir una grandària aproximada d'entre 40 i 80 Kb (depèn dels efectes). Si la grandària és molt superior (125 kb o més), haureu errat algun pas o els silencis entre repeticions seran massa llargs i caldrà retallar-los i tornar a guardar l'arxiu resultant.

 

   
 
Amunt