Enrera
Mòdul 2
Imatge digital
  Pràctica
1
2
3
4
5
   
Exercicis
Exercicis
 
 

Aquesta primera pràctica pretén que us familiaritzeu amb el funcionament d'un editor d'imatges. El programa triat és el Paint Shop Pro 5, que us servirà per pintar, editar i retocar les vostres imatges. 

La filosofia de funcionament de la major part d'editors d'imatges és similar, per la qual cosa un cop apreneu el funcionament bàsic d'aquest editor, fàcilment podreu treballar amb qualsevol altre editor d'imatges d'ús generalitzat (Photoshop, Photo-Paint,...). 

També veurem com modificar diferents paràmetres bàsics d'una imatge com són, la brillantor, el contrast...

El Paint Shop Pro 5

Quines són les parts més importants?

  • Finestra principal: conté diverses zones. Cada zona té usos i funcions específics.

  • Barres i paletes: si no estan a la vista, les fareu aparèixer des del menú Ver | Barras de herramientas.

Activeu la barra d'eines (Barra de herramientas) que és on hi ha tota una sèrie d'accessos als comandaments més freqüents. En el cas que un comandament no estigui disponible, el seu botó estarà enfosquit.

Activeu també la paleta d'eines (Paleta de herramientas) que és on hi ha les eines per a l'edició de les imatges. La barra d'eines us apareixerà normalment sota la barra del menú i la paleta d'eines al costat esquerre de la finestra.

 
Paleta d'eines
Barra d'eines
 

Normalment, quan obriu Paint Shop Pro la Paleta d'eines es mostrarà enfosquida ja que no haureu obert encara cap imatge. Aquestes opcions s'activaran (ressaltaran) quan obriu una imatge. 

La major part de les icones que presenta la barra d'eines són comuns a tots els programes i realitzen les mateixes funcions (Obrir, Desfer, Refer, Tallar, Copiar...). N'hi ha d'altres però que són específiques del programa i que veurem una mica més endavant.

També us trobareu a la dreta amb una paleta important, la Paleta de colors (Paleta de colores), que és la que conté les eines de selecció de color (primer pla i segon pla) i mostra la informació sobre els colors. Podeu seleccionar el color de primer pla, passant amb el ratolí sobre la paleta de colors i fent clic al botó esquerre. Podeu seleccionar el color de segon pla (sovint anomenat color de fons), passant sobre la paleta i fent clic al botó dret del ratolí.

  • Finestres d'imatges (espai de treball): quan obriu un arxiu o en feu un de nou, el programa us mostrarà el gràfic dins d'una finestra d'imatge. Aquestes finestres apareixen en l'interior de l'espai de treball de la finestra principal.

 

   
Desenvolupament de la pràctica
   
Pràctica
  • Obriu la imatge imatge1.jpg des del Paint Shop Pro. Aneu a l'opció del menú Archivo i després Abrir.... Una vegada us surti el quadre de diàleg carregueu la imatge seleccionant el fitxer i fent clic al botó Obre.
  • En funció de la mida a la qual estigui definit el monitor, la imatge apareixerà més gran o més petita. Si premeu la icona  de la barra d'eines veureu la mida real en pantalla de la imatge. Premeu amb el ratolí per tornar a la situació anterior.
  • Per augmentar o disminuir l'aparènça de la imatge podeu utilitzar el zoom . Premeu la icona i podreu augmentar o disminuir la imatge prement el botó esquerre i dret del ratolí respectivament, situant-vos sobre la imatge. Quan vulgueu tornar a la mida original amb què veieu la imatge premeu sobre la icona mida original.
  • Si aneu a la barra de menús i escolliu l'opció tamaño del área de imagenes... dins del menú Imagen. Us apareixerà un quadre com aquest:

 

  • On posa Ancho/Alto actual indica les dimensions reals del gràfic en píxels per polsada (ppp). Aquestes dimensions no es modifiquen encara que ampliem o reduïm la imatge amb l'eina zoom. Comproveu-ho. 
  • Quan seleccioneu una eina, si feu clic a la icona  de la Barra de herramientas, es mostrarà la paleta de control  (Controles) de cada eina. Per exemple, si teniu ressaltada l'eina Selección , mostra la paleta de control específica d'aquesta eina. 

  • Si obriu la pestanya on apareix la paraula Rectángulo veureu les opcions de l'àrea de selecció. Si seleccioneu una altra icona de la paleta d'eines veureu com les opcions dels controls canvien.
  • Observeu que en tots els casos podeu escollir l'opció Punta de pincel. Aquesta opció és molt important, ja que, segons com tingueu la configuració del pinzell, aquest pintarà d'una manera o una altra. Quan sigui necessari utilitzar el pinzell mireu el tipus de configuració que teniu definida  prement sobre el pinzell i després obrint la paleta de control 
  • Escolliu Punta de pincel i us apareixerà la paleta de configuració de la punta de pinzell:

  • Feu diverses modificacions i comproveu com és l'efecte sobre el pinzell dibuixant diverses línies.
  • L'eina Selección  ens permetrà seleccionar una part de la imatge i retallar-la (CTR+X), copiar-la (CTR+C), esborrar-la (DEL) o moure-la (Majúscules+fletxes de cursor o amb el ratolí). Aquesta selecció per defecte es fa de forma  rectangular. Si voleu seleccionar una àrea circular, ovalada o quadrada podreu modificar la configuració amb la paleta de control.
  • La majoria de situacions requereixen però, una selecció irregular d'una part de la imatge (un contorn). Per seleccionar una zona de perímetre irregular s'utilitza l'eina Mano libre (el llaç). És una eina molt útil però té l'inconvenient que precisa d'una certa habilitat amb el ratolí (bon pols) i que la bola i els rodets del ratolí estiguin en bon estat perquè no es desplaci bruscament.
  • Una eina que utilitzareu freqüentment quan treballeu l'edició d'imatges és la Varita mágica .  A diferència de les eines de selecció, la vareta màgica actua seleccionant continguts i no límits o voreres. Si utilitzeu la vareta màgica sobre de la imatge que teniu oberta, fixeu-vos que l'àrea que es selecciona no es correspon amb cap part específica de la imatge. El criteri que per defecte fa servir la vareta màgica per seleccionar una àrea es basa en els valors RVA ( Rojo, Verde, Azul - Vermell, Verd i Blau). En conseqüència es seleccionen àrees amb quantitats RVA similars. En la Paleta de control  podreu modificar la tolerància de la selecció i també el criteri de selecció (RVA, Tonalitat i Brillantor). Quan més alta sigui la tolerància, més superfície seleccionarà.
  • Una funció molt útil quan es fan seleccions és la Selección inversa. Aquesta funció es troba a la barra de menús, Escolliu Selecciones i premeu l'opció Invertir. D'aquesta forma es seleccionarà l'àrea complementària a la seleccionada a la imatge. Aquesta funció us serà de força utilitat als exercicis 3 i 4.
  • Una altra eina d'ús força habitual és el Cuentagotas . El comptagotes us permetrà seleccionar un color determinat de qualsevol punt de la imatge. Fixeu-vos que la imatge amb la qual esteu treballant té una impuresa a la part inferior i algunes taques blanques a la part superior. Això és degut a que molt probablement la diapositiva no es va netejar abans de ser escanejada i causa molt mal efecte veure una imatge bruta. Doncs bé, caldrà eliminar-les. Per fer-ho hi ha diverses opcions i una d'elles és utilitzar el comptagotes i el pinzell.
  • Seleccioneu el comptagotes i amplieu una mica la imatge amb el zoom, situant-vos sobre la impuresa inferior. Amb el comptagotes seleccioneu amb un "clic" del ratolí la zona immediatament contigua a la impuresa (aquesta zona serà a priori la més similar en coloració). Observeu com en la paleta de colors us apareix el color de primer pla que heu marcat. Un cop fet això seleccioneu el pinzell i pinteu sobre la impuresa. 
  • Molt probablement el pinzell us haurà pintat una zona massa gran, ja que no haureu, prèviament, configurat la punta de pinzell. Desfeu (menú Editar | Deshacer... o tecles CTRL+Z) i escolliu, des de la paleta de control, un Tamaño de com a màxim 4 píxels. Comproveu com ara si aneu fent desaparèixer la impuresa. Si voleu que quedi millor feu diverses seleccions de color amb el comptagotes, ja que la tonalitat, encara que no gaire, va canviant.
  • Aquesta mateixa correcció la podem fer amb altres eines. Podem, per exemple, esborrar  (atenció també amb la mida de l'esborrador) i després omplir  amb el color seleccionat amb el comptagotes (s'omplen les àrees d'igual RVA), o bé utilitzar l'eina Retocar . Feu alguna pràctica amb aquestes eines i compareu els resultats. L'elecció d'una o una altra depèn de molts factors, inclosos els gustos personals.
Ara ja coneixeu una mica més l'entorn de la vostra eina d'edició d'imatges, encara que són moltes les opcions que manquen explicar. Per continuar amb la familiarització obriu el Paint Shop Pro i passeu per sobre de les diferents icones amb l'apuntador del ratolí, veureu que us mostra l'acció corresponent. Sempre que necessiteu informació d'una icona determinada podeu utilitzar l'ajuda del Paint Shop Pro prement sobre la icona  i prement a continuació sobre la icona de la qual voleu informació. En les següents pràctiques fareu ús de moltes de les eines que del programa.

 

   
  Anem ara a modificar l'aspecte d'una imatge canviant alguns dels seus paràmetres més bàsics.
  • Obriu el fitxer imatge2.jpg amb el Paint Shop Pro.
    • Per ajustar els diferents paràmetres del gràfic, com per exemple el contrast, la brillantor, la tonalitat, la saturació de colors... aneu a l'opció Ajustar que trobareu al menú Colores.

    • En aquest cas, el que necessiteu és que la imatge tingui una mica més de brillantor i contrast. Trieu l'opció Brillo/Contraste.

    • Per poder veure una part més gran de la imatge podeu utilitzar els botons de més o menys augment.
    • Podeu anar provant altres tipus d'ajustaments per aconseguir que les imatges siguin més acurades, com per exemple, modificant la saturació de colors, el mapa de tonalitat...

     

    En el cas que un canvi en una imatge no us agradi sempre podeu tornar a l'estat anterior amb l'opció Deshacer... dins del menú Editar, o també podeu fer servir les tecles Ctrl + Z per realitzar el mateix.
     
    Amunt