Enrera
Mòdul 3
El tractament del so digital
  Pràctica
1
2
3
4
   
Exercicis
Exercicis
 
 
  Tenim el sistema de so ben configurat?

L'objectiu d'aquesta pràctica és comprendre el funcionament bàsic per escoltar qualsevol mena de so des de l'ordinador i treballar amb ell. Com a primer pas, observarem la targeta de so i les seves connexions.

Igualment, comprovarem que el seu funcionament és el correcte a nivell de configuració.

I finalment escoltarem un dels primers formats d'àudio que treballarem, el CD-àudio.


Contingut

• El so ha esdevingut el complement específic habitual en moltes de les aplicacions multimèdia que fem servir a diari. Tot i així, des de sempre ha esdevingut el gran desconegut. La seva bondat en la utilització dels recursos del maquinari i la proliferació de programari, cada cop més gran i específic, requereix un mínim esforç introductori per part nostra en la seva identificació dels paràmetres bàsics per tal de fer-li un bon ús i una adequació correcta en combinació amb d'altres elements.

• La targeta de so és el dispositiu multimèdia necessari per enregistrar i reproduir sons dins de l'ordinador. Si no disposem de targeta de so, així com d'un dispositiu de reproducció de la mateixa, és a dir, uns altaveus, no podrem escoltar el so de l'ordinador ni dels programes que fem funcionar.

• Als actuals sistemes multimèdia el so pot ser produït i memoritzat de dues formes:

  • Digitalització de fonts d’àudio
  • Síntesi de sons: vocal o musical (MIDI)
• Les targetes de so que incorporen els ordinadors actuals ofereixen cinc funcions diferents, integrades en un mateix dispositiu electrònic:
  • Enregistrament i reproducció de so digital: podem enregistrar so mitjançant un micròfon o una entrada de línia externa, i reproduir-lo en els altaveus
  • Sintetitzador MIDI intern: la targeta incorpora un sintetitzador capaç de reproduir fitxers musicals MIDI. Aquest sintetitzador pot ser de tipus FM (de qualitat força limitada) o de taula d'ones
  • Connector per a palanca de jocs
  • Connector MIDI extern: el mateix connector que es fa servir per a connectar el joystick pot servir per a endollar-hi un connector MIDI extern
  • Mesclador i amplificador: les diferents línies d'entrada i producció de so són mesclades i amplificades en un canal de sortida
   
  Desenvolupament de la pràctica
Per portar a terme la pràctica, observarem la part del darrera del nostre PC. Observarem la part inferior. Per localitzar la nostra placa de so mirarem que és l'única amb forats rodons lliures (si només tenim una placa de so com a dispositiu multimèdia). 
 
Tot i la diferent varietat de targetes de so que hi ha al mercat,  observarem, sigui amb símbols o lletres, les següents indicacions al costat dels forats:
   
 
  • Line In: línia d'entrada. Aquí podem connectar un casset, un mini-disc, un DAT, o qualsevol font de so externa.
  • Mic: lloc on connectarem el micròfon per realitzar posteriors pràctiques.
  • Line Out: línia de sortida sense amplificació de so, per portar a un equip de música extern o a un altre enregistrador de so extern.
  • Midi/Game: s'utilitza per connectar tota mena d'instruments Midi. També és possible connectar el joystick per als jocs (fonamentalment).


    Observeu que tots els fils estan ben connectats al dispositiu corresponent. Els fils que es necessiten per connectar a la placa de so els elements descrits tenen a la punta un connector que es diu mini jack (en negre a la foto inferior), que es connecta a la placa de so (micròfon, per exemple) . Per altra banda, als altaveus o a d'altres aparells es pot connectar amb connnectors que es diuen RCA (vermell i blanc a la foto inferior).


Si el vostre Windows 9X està correctament configurat haurà detectat els diferents dispositius que hi ha al vostre ordinador quan l'engegueu. En alguns casos potser haureu d'instal·lar manualment els disquets proporcionats pel fabricant de la targeta de so, el CD-ROM o altres dispositius.

 

 

Està ben configurat el Windows 95/98?

Comprovarem que el Windows 95/98 no tingui cap problema amb els dispositius multimèdia.

Activeu el botó Inici i aneu a Configuració. Un cop allí, poseu en marxa el Tauler de control.
Activeu la icona Sistema i aneu a la pestanya Administrador de dispositius.
Desplegueu la branca Controladors de so, vídeo i jocs fent clic en el símbol "+". Us hauria d'aparèixer una pantalla semblant a aquesta:

Si observeu algun símbol d'admiració o una creu vermella damunt d'algun dispositiu, significa que hi ha problemes amb el seu funcionament. Consulteu la documentació del fabricant per tal de resoldre'ls.

Si el vostre ordinador té targeta de so i no apareix en la llista de dispositius, això és que no heu instal·lat els controladors específics per al Windows 95/98, i potser encara esteu utilitzant els corresponents al Windows 3.1. Hauríeu d'intentar localitzar aquests controladors (la majoria es troben a Internet), i instal·lar-los correctament. També podeu tenir els controladors corresponents al CD d'instal·lació al Win95/98.

Si feu un doble clic en els símbols dels dispositius podreu comprovar també el port i la interrupció que utilitzen, així com la versió dels diferents programes controladors. Si tot funciona bé, millor que no intenteu fer experiments canviant aquests valors!

Activant la pestanya Rendiment hauríeu de visualitzar una finestra d'informació amb el text:

 

"El sistema està configurat per a un rendiment òptim"

Si en comptes d'aquest text hi llegiu alguna advertència, hauríeu d'intentar resoldre el problema. Normalment és degut a la manca de controladors actualitzats, o a que dos dispositius s'estan "trepitjant" en l'ús dels recursos del sistema.
Quan hagueu acabat de remenar, tanqueu aquesta finestra per tornar al Tauler de control.

En el tauler de control hi ha també un mòdul dedicat a controlar diferents aspectes relatius als recursos multimèdia i a la part de so que ens ocupa.



Configuració dels dispositius multimèdia

Si no teniu oberta la finestra del Tauler de control, poseu-lo en marxa seguint els passos indicats en la pràctica anterior.

Activeu la icona Multimèdia. Us hauria d'aparèixer una finestra com aquesta:

Activant les diferents pestanyes d'aquesta finestra podreu comprovar les opcions actives en els diferents tipus de recursos. En la pestanya Opcions podreu visualitzar en forma d'arbre els diferents dispositius configurats per al vostre sistema.

En pràctiques posteriors utilitzarem sovint aquesta finestra del Tauler de control. De moment només ens conformarem en saber que existeix i que té molt a veure amb els diferents tipus d'àudio que podem fer servir.

Per acabar, tanqueu la finestra Multimèdia i el Tauler de control.

En resum: hi ha dos mòduls del Tauler de control que ens serveixen per a controlar els recursos multimèdia i concretament els relatius al so. Amb la icona Sistema configurem els detalls relatius al funcionament físic dels dispositius (adreces, interrupcions, controladors...), i amb la icona Multimèdia podem ajustar els seus paràmetres de funcionament (qualitat de so, mides del vídeo, instruments MIDI...).


Escoltem un CD de música?

Inseriu un disc de música a la unitat de CD-ROM. Per obrir el dispositiu del CD-Rom cal prémer un botó al mateix frontal de l'aparell. Normalment és el botó dret, tot i que depén dels models.

Observeu també a la foto que existeix la possibiltat de connectar directament uns auriculars i controlar el seu volum des del frontal amb la rodeta. Molts models disposen d'aquests dispositius.

S'hauria de posar en marxa de manera automàtica el programa Intèrpret de CD. Si no fos així, activeu-lo manualment pel menú Inici/Programes/Accesoris/Entreteniment/ Reproductor de CD i feu clic a Play .

Proveu les diferents funcions d'aquest programa. Us heu de fer la idea que és com un reproductor qualsevol fix de Compact Disc, però encara amb més possibilitats.